Кардиохирург: Жегите и сърдечно-съдовите заболявания не се харесват

Най-важното за хората със сърдечно-съдови заболявания е да не се излагат на високи температури, защото високата температура и сърдечно-съдовите заболявания не се харесват особено. При пациентите със сърдечно-съдови заболявания по време на летния период, особено по време на жегите, се задълбочават оплакванията.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Тихомир Христов, кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ („Св. Екатерина“).

С него коментираме как да се предпазват хората със сърдечно-съдови заболявания в жегите. „Хубаво е пациентите със сърдечно-съдови заболявания през летния период да се консултират със своя кардиолог за намаляване на терапията относно артериалното налягане, както и за редуциране на лекарствата, които повишават диурезата, т.е диуретиците“, препоръча той.

Д-р Христов отбеляза, че високите температури водят до по-високо отделяне на пот. „Когато пациентите губят вода през лятото кръвта става по-малко течлива и има риск от образуване на тромби. Това е една от основните причини, заради които всички пациенти със сърдечно-съдови заболявания е хубаво през летните периоди да приемат антикоагуланти или антиагреганти, съобразено с тяхната терапия и състояние“, обясни кардиохирургът.

Той подчерта, че е важно пациентите със сърдечно-съдови заболявания да не се излагат на слънце в следобедните часове, когато то е най-силно, защото това задълбочава техните оплаквания.

Кардиохирургът коментира, че колкото повече се увеличава продължителността на живот на един народ, толкова повече се увеличават и пациентите със сърдечно-съдови заболявания. При една добра терапия всеки пациент обикновено свиква със своето заболяване и намира начин как да живее, така че се чувства добре.

Д-р Христов каза, че през целия август в болницата се провежда инициатива за безплатни прегледи от кардиолог и от съдов хирург. „Нашата надежда и нашата цел е колкото се може повече хора през летния период, когато се обострят сърдечните заболявания и съдовите заболявания да бъдат диагностицирани, за да може навременни да се лекуват“, каза той и отбеляза, че колкото по-бързо бъде диагностициран и лекуван един пациент, толкова по-добър резултат може да очаква.

„Пациентите, които са със сърдечно-съдови заболявания, често да се преглеждат, да обръщат внимание на своето кръвно налягане, да обръщат по-голямо внимание на профилактиката, да не пропускат задължителните прегледи и да си пускат често лабораторни изследвания, за да може по най-правилния начин специалистът, който ги наблюдава, да реагира спрямо тяхното състояние и техните оплаквания в момента“, препоръча д-р Христов.