Пулмолог изброи болестите, причинявани от климатиците

Пулмолог изброи болестите, причинявани от климатиците | Диана

Използването на климатик в жегата е неизбежно, но тези битови уреди могат да станат причина за много неприятности със здравето. Медиците препоръчват климатиците да се използват с повишено внимание, спазвайки определени правила и следейки постоянно за чистотата им. Пренебрегването на тези препоръки може да навреди на здравето ви.

Според медиците, макар климатиците да помагат на хората да преживяват по-леко жегите (преди всичко това са страдащите от сърдечно-съдови заболявания), то тяхното използване е свързано с ред други болести.

Експертът пулмолог Олга Парфьонова обяснява, че този риск възниква заради високата разлика между температурата навън и в помещението, охлаждано от климатик.

„Работещите климатици провокират летен взрив от такива заболявания като остри пневмонии, синузити, тонзилити и цистити”, казва лекарката.

Осет това разликата в температурата води до появата и на херпес от простуда на устните. Друга опасност от насочения поток хладен въздух са неблагоприятните процеси, свързани с неврологични нарушения, остри мускулни спазми, заради които се появяват ограничения в подвижността и болки.

Много опасни са климатиците в обществените сгради. Недобре проектирани или лошо поддържани системи за вентилация в големите офис сгради и търговски центрове може да станат причина за заразяване с Legionella pneumophila, предизвикваща т.нар. „болест на легионерите”, смъртността при която достига 20%. Заразяването става при вдишването на водните пари, изпускани от климатика. Особено чувствителни към вредната бактерия са възрастните хора.

Специалистите напомнят, че климатиците изискват редовно обслужване и почистване на въздушните филтри. При домашните системи е важно и човек да не се намира продължително време непосредствено под потока хладен въздух.

„Не бива да се допуска охлаждане на помещението по-малко от 18 градуса. Най-добре е да включите климатика и да излезете навън, докато то се охлади. После влезте и изключете климатика. Когато помещението се нагрее отново – повторете процедурата”, съветва д-р Парфьонова.