Домакинската работа носи сериозни рискове за здравето

Домакинската работа носи сериозни рискове за здравето | Диана

Домакините, които полагат големи усилия за поддържането на чистотата в дома, подлагат своето здраве на сериозен риск, пише в. “Дейли мирър”. Това показва съвместно проучване на д-р Джули Ригс с фирмата “Ерамакс” и сайта “Нетмамс”.

Учените посочват, че чистенето с прахосмукачка, прането и готвенето носят заплахи.

Когато домакините чистят банята и тоалетната, те често след това ползват ароматизатори. В производството на 95 процента от тези материали се използват деривати на петрола. Поради тази причина те могат да предизвикат сериозни респираторни проблеми.

Чистенето с прахосмукачка оформя цял невидим вихър от пренасяни във въздуха частици, като прах, козина от животни и спори на мухъл. Всички те носят здравни последствия, допълва БТА.

Кухнята също не е безопасно място, особено ако се готви на газова печка. При изгарянето на пропан-бутана се отделя азотен двуокис, въглероден окис и формалдехид – всички те носят лоши новини за здравето.

Сушенето на прането в дома увеличава влагата с 4,5 литра, а това е райска среда за развитието на бактерии, спори и плесени, водещи до респираторни заболявания. Избелването на прането с белина пък подлага на риск сливиците на домакините.