Внимание: Полените могат да доведат до фатални сърдечни удари

Внимание: Полените могат да доведат до фатални сърдечни удари | Диана

Инфарктите достигат пика си по време на пролетните сенни хреми.

Милиони хора по света страдат от сенна хрема през поленовия сезон. Най-голямата им тревога вероятно е как да се справят с хремата и сърбежа на очите. Нови изследвания показват, че реалните рискове за здравето са много по-сериозни. Учените изследваха хиляди случаи на сърдечни кризи и установиха, че инфарктите достигат своя пик по време на пролетните сенни хреми. Средно инфарктите нарастват с 16% през този момент на годината, съобщава Дейли Мейл.

В доклад, публикуван в американското списание по епидемиология (American Journal of Epidemiology) се казва: “Нашите резултати показват, че увеличената концентрация на полени във въздуха може да представлява неизвестен досега рисков фактор увеличаващ честотата на сърдечните пристъпи. Това може да е особено важно за пациенти с установена сърдечно-съдови заболявания, които също имат известна алергия към цветен прашец. Разбира се, всичко това се нуждае от по-нататъшно изследване”.

Това е първото проучване на хипотезата, че полените могат да доведат до фатални сърдечни удари. Според лекарите рискът съществува само при хората със сърдечни проблеми, но изследванията в тази област продължават.