“Работното време” на болестите

"Работното време" на болестите | Диана

Около 8 ч. се влошава алергията… Към 17 ч. – артритът.

Вече всички знаем, че инфарктите и инсултите възникват най-често в ранните сутрешни часове. А другите заболявания?

Паническата атака е най-вероятно да се случи след 15 ч. през деня, а язвата и други заболявания на стомаха често застигат човек през нощта. Проучванията показват, че вероятността и тежестта на пристъпите на различни заболявания се променят през целия ден. “Както почти всичко живо на планетата, физиологията и поведението на човека са изградени на 24-часов режим”, казва проф. Ръсел Фостър, невролог в университет на САЩ.

На този 24-часов или циркаден цикъл е настроена областта от мозъка, наречена хипоталамус. Той регулира широк спектър от биологични процеси и колебанията на хормоните, които могат да повишат риска от някои болести.

Така че:

В 7 ч. сутринта често се обостря подаграта и заболяванията на ставите, тъй като точно в този момент в организма се увеличават нивата на пикочната киселина.

8 ч. – време за алергии. Сърбеж, сълзи, кихане и алергичен ринит най-често ни се сервират в този момент.

9 ч. сутринта – ред е на мигрената. Учените предполагат, че причината за това е, че в този момент рязко се разширяват мозъчните съдове.

10 ч. – “звездният час” на артрита – след продължителната неподвижност през нощта, човек започва да се движи активно и болката е налице.

В 13 ч. е най-добре да се занимавате с фитнес – мускулите вече са загрели и са гъвкави.

14 ч. – най-доброто време да си вземате лекарствата за астма – според изследователи от университета на Сао Пауло, ако направите това, ще избегнете нощните пристъпи.

В 15 ч. често възникват пристъпи на паника и тревожност.

Ако имате настинка, ще научите за това в 16 ч. Учени от университета в Квебек са установили, че симптомите на кашлица и простудни заболявания започват около този час.

В 17 ч. отново се обостря артритът, а в 19 ч. – киселините в стомаха.

В 20 ч. най-често напомнят за себе си заболяванията на кожата, а в 23 ч. се обострят женските болести.

И последният рисков час е 4 сутринта. Точно в този ранен час астматиците най-често ги събужда кашлица и задух. Освен ако, разбира се, не са се погрижили за профилактиката в 14 ч.