Храненето в правилните часове е важно условие за нормално тегло

Храненето в правилните часове е важно условие за нормално тегло | Диана

Всички поне са чували, че за да се запази добрата фигура е нужно повече или по-малко да се движим – в зависимост от това какво правим през деня. Сега към тази препоръка диетолози от Северозападния университет на САЩ (Northwestern University) добавят още една – да се яде в правилните часове. Според тях нередовният режим на хранене и особено похапването през нощта, когато организмът има нужда от почивка, водят до неминуемо добавяне на излишни килограми.

В този процес главна роля играят т.нар. циркадни ритми, които контролират разпределението на енергията в тялото – т.е. нашия вътрешен часовник.

“Причината за надебеляването не е само в гените и калоричността на продуктите”, смятат специалистите, цитирани от Би Би Си, “но и в циркадната биология на организма. Правилното хранене в правилното време е важно условие да се избегне наддаването на килограми и по наши изчисления може да стане основен фактор за намаляване на епидемията от затлъстяване, която към настоящия момент е засегнала над 300 милиона души по света”.

Според американските диетолози небалансираното хранене противоречи на природните ритми, заложени в тялото. Затова и спазването на режим на храненето съществено повлиява на теглото.

Направените наблюдения показват, че храненето в часове, когато за организмът е нормално да спи, води до 48% повече натрупване на тегло.

Молекулярните механизми, залегнали в циркадните ритми са отговорни както за разпределението на използваната енергия и времето на бодърстване и сън, така и за баланса между приеманите и изразходваните калории.

Източник: Здраве.БГ