Биологичният часовник! Кои часове за какво са подходящи

Ако в 10 часа сутринта похапнете парче сладкиш, то няма да окаже влияние върху теглото ви, но ако го изядете в 22 ч., ще наддадете 50 г. Причините за тоба са две: първата е проста – енергията, която ще приемете сутринта, ще изразходвате с физическа или умствена дейност. Вечерта, когато спите, просто няма да изразходвате цялата енергия. Втората причина не е много позната: черният дроб не може да прави две неща едновременно – той ту произвежда, ту складира.

Друг пример: вземете таблетка аспирин в десет часа сутринта и ще почувствате парене в стомаха. Същата доза в 22 ч. ще понесете по-добре. Причината – стомахът отделя повече киселина в едни часове, отколкото в други.

Откритията в хронобиологията, занимаваща се с изучаването на биологичните ритми в природата и организма на човека, ще ви помогнат правилно да организирате задачите си и да бъдете по-здрави.

Организмът се подчинява на ритми, които се развиват в продължение на 24 часа, твърди проф. Иван Туиту. Телесната температура е минимална във втората половина на нощта, възстановява се към 7 ч., а между 16 и 18 ч. се повишава.

Сърдечните ритми са по-ускорени сутрин. Кръвното налягане се повишава следобед. Хормоните на растежа се активизират през нощта (ето защо е важен сънят за децата).

Всичките ни биологични функции познават върхове и спадове. Ритмите са вродени, генетично програмирани, но се влияят от фактори, свързани със средата около нас: външната температура, редуването на светлината и мрака, на шума и тишината, на активността и почивката, обществените задължения. В действителност тези ритми не се развиват точно за 24 часа, а за 24 часа и половина. Но в живота този биологичен часовник е в зависимост от слънчевия.

Други ритми имат седмичен период – като този на имунната защита. Например смъртта настъпва по-рядко в неделя, повече в понеделник или вторник. Едни от ритмите са мъжки, други по право женски, трети са сезонни.

Мъжката сексуалност познава връх през есента

и спад през пролетта. През есента се яде повече, имаме желание за повече сладки храни. През лятото се наблюдава връх в раждаемостта (май, юни). Пик в самоубийствата през юни и повече вирусни заболявания. През зимата кръвното налягане е по-високо. Смъртностгпа е най-голяма през февруари.

Някои ритми са годишни, като тези през август, когато мъжете отделят най-много мъжкия хормон тестостерон. През есента се наблюдава най-вече сезонна депресия.

Тези цикли се модулират от синхронизатор. Така се ражда хронотерапията – изучаването на часовете, в които лекарствата действат по-ефикасно в минимална доза и дават минимум странични ефекти. Опитите в това отношение са поразителни. При унищожаване на мишки с бактериални отрови в 16 ч. умират 80 на сто, а в полунощ – 80 на сто оживяват.

Друг пример: противовъзпалителните лекарства действат по-активно в края на деня, отколкото сутрин, подобно е влиянието и на някои антиканцерогенни препарати. По-добре е да си извадите зъб следобед, когато местната упойка действа по-добре и по-дълго (към 15-16 ч.), отколкото сутрин. Антихистамините са по-ефикасни вечер в 80 на сто от случаите.

Така много от лекарствата вече се изучават от този ъгъл и вземането им преди и след ядене е заменено с препоръката за точно определен час.

clock-1908557_960_720

Биологичен часовник:

1 ч. Максимум на контракциите на матката

2 ч. Числеността на белите кръвни телца се увеличава. Най-ниска е бдителността

3 ч. Най-ниска точка на температурата. Спират функциите на надбъбречната жлеза

4 ч. Максимум на кризите при астма. Максимум на спонтанните раждания. Максимум на пристъпите на подагра

5 ч. (до 8 ч.) Начало на покачване на хормоналната секреция

6 ч. (до 8 ч.) Събуждане на болките от ставен ревматизъм

7 ч. Връх на отделяне на стресовия хормон (кортизол- катехоламин)

8 ч. (до 12 ч.) Максимум на инфарктните симптоми (уве-личаване на сърдечните ритми)

9 ч. (до 11 ч.) Първи връх на интелектуалната дейност

10 ч. Алкохолът се концентрира най-бързо в кръвта. Пик в отделянето на стомашна киселина

11 ч. Спадане на бдителността

12 ч. Кръвното налягане и температурата се покачват

13 ч. (до 15 ч.) Намалява бдителността

14 ч. Максимум на отделянето на инсулин. Намалява числеността на белите кръвни телца

15 ч. Върхов час за силата на мускулите, ефект при местната упойка (в стоматологията) 30 мин. вместо 12 мин. сутринта

16 ч. (до 18 ч.) Връх на температурата

17 ч. (до 21 ч.) Връх в умствената бдителност

18 ч. (до 20 ч.) Максимално действие при козметични процедури (кожата е най-възприемчива)

19 ч. (до 22 ч.) Най-добро възприемане на аспирина от организма, на противовъзпалителните лекарства (най- малко отделяне на киселини в стомаха)

20 ч. (до 21 ч.) Часът на душевните страдания, когато самотата се понася трудно

22 ч. Свиване на бронхите. Затруднения при дишането

23 ч. (до 24 ч.) Намаляване на бдителността

24 ч. Увеличаване на секрецията на хормона на растежа. Пик при напиването. Складиране на резерви от захар и мазнини