Храните, които ни даряват със спокоен сън

Храните, които ни даряват със спокоен сън | Диана

Преди лягане, яжте повече ядки и мляко с мед.

Не спите добре? Вероятно сте подложени на стрес, заради лични или професионални проблеми, или не изразходвате енергията си напълно. Можем да изброим още много фактори, но нека се спрем и на една важна подробност: храната, която приемате оказва силно, дори решаващо влияние върху организма ви. Важно е преди сън да ядем храни, които имат успокояващо действие, за да успеем да заспим. Приемайки правилните вещества няма да ни се налага да прибягваме към приспивателни или успокоителни лекарства.

1. Млечни продукти

Причината, по която млечните продукти могат да ви накарат да се унесете лесно е, че съдържат калций, който спомага на организма да отделя достатъчно мелатонин и триптофан.

2. Яйца

Те са чудесен източник на триптофан (аминокиселина, от която зависи отделянето на серотонин). Варените яйца са първи приятели със спокойния сън.

3. Банани

Чрез тях си набавяме така полезния витамин В6, така че не ги изключвайте от менюто си.

4. Мед

Медът е известен като ефикасен лек срещу безсънието от хиляди години насам. Една лъжица от него, разтворена в чай от лайка преди да си лягане ще ви отведе директно в страната на спокойните сънища.

5. Ядки

Ядките съдържат така нужния за съня ви хормон – мелатонин, заради което те ще ви помогнат лесно да се унесете. Така че добавете орехи или друг вид ядки към вечерния си десерт и ще спите добре.