Factcheck на твърдението: Лимоновият сок е 10 000 пъти по-ефективен от препаратите за химиотерапия

Лимоновият сок е 10 000 пъти по-ефективен от препаратите за химиотерапия | Диана

Днес ще ви покажем двете страни на едно много разпространето в интернет твърдение – това, че лимоновият сок е много по-ефективен от препаратите за химиотерапия. Нека видим различните тези и дали това е вярно или не.

Лимонът е удивителен продукт, способен да убие раковите клетки. Това се твърди в статия, разпространявана в безброй сайтове в интернет. Публикуваме я тук за вас, заедно с коментара на National Center for Health Research и Fullfact по темата (най-долу). Преценете сами каква според вас е истината.

Плодовете му превъзхождат химиотерапията 10000 пъти и са сред най-ефективните средства за борба с раковите заболявания.

Защо много от нас не знаят за това? Навярно защото има много организации, институции и фармацевтични гиганти, които нямат полза това знание да стигне до хората. Те са по-заинтересовани от синтетичният удар на лекарствата, които ще им донесат печалба.

На лимона се приписват много достойнства, но сред най-очевидните са въздействието му върху кистите, туморите и раковите клетки. Освен това, той притежава силни антимикробни свойства, които повлияват бактериалните инфекции и вътрешните паразити. Лимонът регулира и понижава високото кръвно налягане.

Този ценен плод работи и като антидепресант, сваля напрежението и успокоява нервните състояния.

Следващата информация, се твърди, че обобщава над 20 лабораторни изследвания, проведени от 1970 г. до днес. В нея се правят следните заключения:

  • Лимонът унищожава злокачествените клетки при 12 ракови заболявания, включително рак на гърдата, простатата и панкреаса.
  • Съставът на лимоновото дърво показва 10 000 пъти по-ефективни резултати от продукта Adriamycin—препарат, който обичайно се използва при химиотерапията, забавяйки ръстежа на раковите клетки.
  • Терапията с лимон разрушава само злокачествените клетки и щади здравите. Това при химиотерапията не се случва.

Свежият лимонов сок, употребяван в чист вид, без ЗАХАР, има изключително силни алкализиращи свойства и нормализира нарушения РН-баланс при повишена киселинност в организма. В аюрведа, лимонът е считан за един от най-полезните плодове за човека. Трябва да знаете, че когато към него добавите захар, той не само не понижава киселинността, а напротив – повишава я. Според аюрведа-традициите, всеки който ежедневно пие лимонов сок /най-добре сутрин/, гарантира доброто си здравословно състояние. Единственото, което трябва да се вземе под внимание е, че лимонът е нужно да се яде или пие без неговите семки – те притежават противоположно на лимона въздействие /и са токсични/, които неутрализират целият му положителен ефект. Това се отнася дори когато пиете чай с лимон – просто махнете семките предварително. За да не увредите зъбният емайл, най-добре консумирайте лимоновия сок със сламка, а след това леко изплакнете устата си с вода.

Източник ~ fithacker.ru, по материал на Institute of Health Sciences, Baltimore

Factcheck: Мнения на National Center for Health Research и независимите фактчекъри Fullfact.org. Можете да ги видите в оригинал на линковете, които сме сложили.

National Center for Health Research

Широко разпространен имейл, за който се твърди, че е от Института по здравни науки (или Института по здравни науки) в Балтимор, гласи, че лимоните са „доказано лекарство срещу всички видове рак“ и че лимоните са 10 000 пъти по-силни от химиотерапията. Имейлът също така казва, че фармацевтичните компании са скрили истината от нас, защото лимоните са много по-евтини от по-малко ефективните синтетични версии, които компаниите могат да продават за голяма печалба.

Въпреки че в Балтимор има „Институт по здравни науки“, който е „посветен на разкриването и изследването на най-неотложните постижения в съвременната подземна медицина“, уебсайтът на института няма статия за свойствата на лимоните да се борят с рака.Той обаче съдържа множество статии, насърчаващи недоказани алтернативни лекарства и лечения. Със сигурност не е достоверен научен или медицински източник.

Независимо от източника, твърденията в имейла НЕ са верни. Лимоните не са „доказано лекарство срещу всички видове рак“ и никога не са правени проучвания, които да сравняват ефективността на лимона с химиотерапията.

Няколко проучвания показват, че лимоните и другите цитрусови плодове имат естествено срещащи се вещества, които могат да имат противоракови свойства, а именно модифициран цитрусов пектин и лимоноиди. Тези свойства не са тествани при хора.

Модифициран цитрусов пектин (MCP)

Модифицираният цитрусов пектин е въглехидрат, открит в корите на цитрусовите плодове, модифициран да се абсорбира в чревния тракт за по-лесна консумация от човека. В естественото си състояние пектинът е несмилаема диетична фибра. Проучванията при животни са установили, че MCP може да инхибира разпространението на рак на простатата, гърдата и кожата към други органи. MCP затруднява разцепването и разпространението на раковите клетки, въпреки че няма въздействие върху първоначалния тумор.

Въпреки това, няма почти никаква информация дали MCP е ефективен при хора. Едно проучване, което измерва рак на простатата при хора, лекувани с MCP след неуспешно стандартно лечение, показва забавяне на прогресията на заболяването, измерено чрез удвояване на времето за простатен специфичен антиген (PSA). Колкото по-дълго е времето за удвояване на PSA при пациенти с рак на простатата, толкова по-добра се очаква да бъде тяхната прогноза. Пациенти, приемащи MCP в продължение на 12 месеца, показват статистически значимо увеличение на времето на удвояване на простатния специфичен антиген (PSADT), в сравнение с 12-месечния период преди да започнат да приемат MCP. За съжаление, проучването не използва контролна група (мъже, които не са приемали MCP след неуспешно стандартно лечение) и следователно не може да сравни процентите на преживяемост на мъжете, които са приемали MCP след неуспешно стандартно лечение, с тези, които не са го направили.

Лимоноиди

Лимоноидите са химикали, открити в цитрусовите кори, които са отговорни за горчивия вкус на лимоните. Изследванията установяват, че при много високи нива лимоноидите са способни да забавят растежа на раковите клетки и да индуцират апоптоза (клетъчна смърт). Проучванията обаче са фокусирани върху животни и in vitro човешки култури от рак на гърдата (клетки от рак на гърдата, отстранени от човешкото тяло и изследвани в лаборатория). В резултат на това има малко информация за ефективността на лимоноидите за предотвратяване или борба с рака при хората.

В заключение

Въпреки че лимоните имат ползи за здравето, твърденията, че „лимоните са доказано лекарство срещу всякакъв вид рак“ и „лимоните са 10 000 пъти по-силни от химиотерапията“ със сигурност са неверни. Освен това, докато няколко проучвания са изследвали антиканцерогенните свойства на модифицирания цитрусов пектин и лимоноиди и са открили някои обещаващи резултати, не са направени достатъчно изследвания, за да се докаже ефектът му върху хората. Възможно е в бъдеще, след повече изследвания, да бъде разработено лекарство за предотвратяване или борба с рака с помощта на тези съставки; ако е така, вероятно ще бъде в много по-високи концентрации от откритите в природата

MCP и лимоноидите не са уникални за лимоните; те се намират във всички цитрусови плодове, които имат много известни ползи за здравето и трябва да бъдат част от всяка здравословна диета.

Препратки:


Институтът по здравни науки. http://hsionline.com/

Глински Владислав и Авраам Раз. (2009). Модифициран цитрусов пектин против метастатични свойства: един куршум, множество цели. Изследване на въглехидрати . 28;344(14):1788-91

BW Guess et. ал (2003). Модифицираният цитрусов пектин (MCP) увеличава времето за удвояване на простатно-специфичния антиген при мъже с рак на простатата: фаза ll пилотно проучване. Рак на простатата и заболявания на простатата. 6, 301-304

Polouse SM, Harries ED и Patil BS. (2005) Цитрусовите лимоноиди индуцират апоптоза в клетките на човешкия невробластом и имат активност за отстраняване на радикали.  Вестник по хранене .

Fullfact.org

КАКВО СЕ ТВЪРДИ:

Яденето на лимони убива раковите клетки и съединенията на дървото са 10 000 пъти по-ефективни за това от химиотерапевтичното лекарство доксорубицин.

НАШАТА ПРОВЕРКА ПОКАЗА, ЧЕ:

Въпреки че някои съединения, съдържащи се в лимоните могат да имат противораково действие при високи концентрации, няма доказателства, които да предполагат, че те по някакъв начин превъзхождат химиотерапията.

Full Fact идентифицира публикация във Facebook, в която се твърди, че консумацията на лимони има различни ползи за здравето, включително че плодът има „чудодейната способност да убива раковите клетки! Тя е 10 000 пъти по-силна от химиотерапията!!”.

Въпреки че лимоните имат полезни съединения, които някои проучвания предполагат, че могат да се разширят в борбата с рака, те не са доказан лек за всички видове рак и няма доказателства, че са значително по-ефективни от химиотерапията.  

Много подобно съобщение се разпространи чрез WhatsApp в Индия по-рано тази година, за което се твърди, че е написано от водещ лекар и е проверено от експерт от индийския Институт за ракови заболявания в Адяр. 

Подобни твърдения, че лимоните имат по-добри противоракови свойства от химиотерапията, също бяха проверени от Snopes през 2011 г., базирания в САЩ Национален център за здравни изследвания и Университета на Арканзас за медицински науки .

Честност в публичните дебати

Лимоните съдържат съединения, полезни за човешкото здраве

Лимоните и техните кори съдържат много полезни вещества като витамин С и флавоноиди (група вещества, намиращи се в растенията, които могат да имат противоболести действия ). Тези вещества са били предложени като противоракови агенти, както за предотвратяване на развитието на рак, така и за лечението му, след като се появи.

Преглед на пет проучвания установи, че консумацията на цитрусови плодове е свързана с 13% намаление на риска от рак на стомаха за период от време от 4,5 до 11 години. 

Не всички проучвания са използвали лимони и има проблеми с объркването (където не всички други разлики между групите са били контролирани), но показва потенциал за хранене с високо съдържание на цитрусови плодове за леко намаляване на риска от развитие на рак на стомаха специално. 

Не е доказано, че яденето на лимони лекува рак

Приемането на добавки с витамин С обикновено се счита за малко полезно за хората с рак и има някои потенциални рискове. Малко проучване повдигна възможността добавките да подобрят ефективността на химиотерапията при пациенти със специфични ракови заболявания на кръвта, които също са с дефицит на витамин С, но самото проучване отбелязва, че не е убедително. Две по-стари проучвания в реномирания New England Journal of Medicine не показват положителни ефекти от добавките с високи дози витамин С при пациенти с напреднал рак.

Последните проучвания показват потенциал за полза от интравенозния (IV) витамин С заедно с конвенционалната химиотерапия за подобряване на симптомите и дори някои доказателства, че той може да има собствено противораково действие срещу специфични видове рак. Това означава, че IV витамин С е област за бъдещи изследвания. 

Но това изследване не подкрепя твърденията, направени в публикацията, тъй като количествата, използвани в цитираните проучвания, са много по-големи от приема от яденето на лимони . Яденето им също така включва приемане на витамин С през устата, а не интравенозно, което, както споменахме, има много по-малко доказателства, че е полезно за хора с рак. Проучване от 2019 г. показа, че е установено, че маслото, преработено от листа и клони на лимоново дърво (не от плодовете), има някои цитотоксични (убиващи клетки) ефекти върху клетките на рака на гърдата in vitro (извън човешкото тяло). Но проучването отбелязва, че са необходими по-задълбочени изследвания и че това не ни казва нищо за безопасността или ефикасността на използването на маслото при хора. 

Проучването третира други клетки с химиотерапевтично лекарство доксорубицин (друго име за адриамицин , което се споменава в публикацията във Facebook) и откри като цяло подобни резултати между клетките, третирани с маслото и химиотерапевтичното лекарство, което противоречи на твърдението, направено в публикацията, че „Съединенията на това дърво показаха 10 000 пъти по-добър ефект от продукта Адриамицин“.

Противоракови свойства са открити за концентрираните флавоноиди от цитрусови плодове, като лимони, както в лабораторни условия, така и чрез използването им заедно със стандартни лекарства за химиотерапия. Това означава, че веществата могат да имат ефект върху раковите клетки в петриево блюдо, епруветка или при плъхове или мишки – но това не означава непременно, че действат при хора и засега няма доказателства, показващи, че действат. 

Веществата също така обикновено се използват в много по-високи дози, отколкото биха могли да бъдат разумно консумирани чрез ядене на цели лимони, като се използват произведени екстракти, а не самите плодове.

Необходими са повече доказателства, преди да могат да се правят твърдения

Всичко това създава възможност за по-нататъшно изследване на тези съединения и възможността те или съединения, свързани с тях, да бъдат разработени за борба с рака в някакъв момент надолу по линията. Но няма настоящи доказателства, които да предполагат, че лимоните са „доказано лекарство срещу всички видове рак“.

Публикацията прави различни други твърдения, като например, че лимоните са от „антимикробния спектър“ и могат да действат „срещу бактериални инфекции и гъбички […] срещу вътрешни паразити и червеи“, че „регулират кръвното налягане“ и са „ антидепресант, бори се със стреса и нервните разстройства”. Не сме разглеждали конкретно тези твърдения.