Рекламираният като чудодеен метод за лечение на рак може да убие пациента далеч преди да го излекува

Рекламираният като чудодеен метод за лечение на рак може да убие пациента далеч преди да го излекува | Диана

Витамин Б17 , който се намира в семената от кайсии е все по-популярен алтернативен лек за рак , но експерти предупреждават за неговата токсичност и опасността от неговото консумиране. Алтернативните методи за лечение на рак често представляват последната сламка на надежда при хроничните болни от рак, особено при тези видове с ниска ставка за лечение или оцеляване. Поради това, чудотворните методи са много популярни.

Един от тези “чудотворни” методи е и лечение на рак с витамин Б17 , който се нарича още амигдалин. Този витамин за първи път е открит в горчивия бадем, а по-късно и в семената на кайсиите благодарение на химикът Ернст Т. Кребс.

Витамин Б17 се състои от една молекула бензалдехид (benzaldehyde), една молекула хидроцианид (HCN – hydrogen cyanide) и две молекули глюкоза (захар).

Бензалдехида и цианида са отровни елементи, а хората които залагат на този метод на лечение на рака твърдят, че тези токсични елементи съсредоточават действието си само върху раковите клетки. Но учените предупреждават, че цианида в този лекарствен продукт може да убие болния, дори преди това да направи смъртоносното му заболяване, пише Daily Mail.

“Вземането на цианид под формата на семена от кайсии води до сериозни странични ефекти, като загуба на чувството за допир и скованост в пръстите, но също така и смърт, ако отровата се натрупа в тялото”, се казва в предупреждението на британската агенция за стандарти на храните и лекарствата.

Повечето сайтове, които продават тези семена препоръчват консумация от 10 до 12 от тях на ден за предотвратяване на разширяването на тумора. Това е половината от дозата, за която е установено, че е смъртоносна за здрав човек. При пациенти, лекувани с химиотерапия и с отслабен имунитет, дори и тази доза може да бъде фатална.

Допълнителни източници:

Много добро и подробно описание на митове и реалности относно въздействието на Витамин Б17 върху рак, високо кръвно и болка.

Изследване на Cancer Research – United Kingdom.

Статия, съдържаща подробен анализ, публикувана в Cancer Active.