Учени откриха изключително точни убийци на ракови клетки

Учени откриха изключително точни убийци на ракови клетки | Диана

Едно от новите лекарства се инжектира срещу особено агресивен рак на гърдата

Учени откриха нов метод, чрез който да убиват само раковите клетки, без да засягат и здравите, както в повечето случаи става сега. Това съобщиха фармацевти и лекари, които вече го разработват в Швейцария. Той е изграден на базата на два типа медикаменти, като комбинира химическо и биотехнологично лекарство, което на свой ред се състои от специфични антитела. Във фармацевтичната наука тази комбинация вече е наречена “конюнгат”.

Революционният метод се получава чрез свързването на химическо и биотехнологично лекарство, най-често моноклонално антитяло. Така чрез двата типа медикаменти се комбинира избирателността на антитялото само към специфична част на раковите клетки със силата на химиотерапевтичното лекарство. По този начин химиотерапевтикът, който се влива на онкоболния пациент, достига точно до раковата клетка и обезврежда изключително силната токсичност на препарата, който убива не само образуванията, но и здравите части около тях.

„Това води до намаляването на нежеланите ефекти при прилагане на химиотерапията, като едновременно се увеличава ефектът от използването на двете лекарства”, уверяват учените. В момента те разработват девет нови лекарствени конюнгата. Проучванията категорично са установили, че част от тях са изключително успешни при лечението на пациенти с ХЕР2-положителен рак на гърдата и някои видове рак на кръвта.

„Едно от тези лекарства е срещу особено агресивен рак на гърдата и се прилага под формата на подкожно инжектиране, а не чрез вливане във вената по метода на класическата химиотерапия, обяснява д-р Методия Чадиковски.

Според проучване на Световната здравна организация онкологичните заболявания в развитите страни са на второ място сред причини за смъртност. Въпреки това ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно. Затова онколозите са единодушни, че профилактичните прегледи не бива да се пропускат.

Всяка година в нашата страна над 14 000 души заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи, 3600 от тях умират. По честота ги следват туморите на гърдата, шийката на матката и дебелото черво, показват данните на Националния раков регистър.

Профилактиката е най-важната защита от онкологичните заболявания.