Диетата на професор Углов: 10 дни, минус 5 килограма и жестоко самочувствие

На кого да се доверим при решаването на проблема с наднорменото тегло, ако не на опитен лекар?

Известният руски хирург – професор Фьодор Григориевич Углов практически винаги е тежал не повече от 65 кг. Той живял дълго и плодотворно цели 103 години! Той дори бил записан в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастният опериращ хирург в света!

За да не напълнява и да съхранява добро самочувствие, на доктор Углов помагали оптимистичното отношение към живота и спазването на определени правила.

Според професор Углов, наднорменото тегло и липсата на умереност в храненето са причина за много болести, които би могло да се избегнат или излекуват без да се стига до операция, ако пациентите навреме се откажат от излишествата.

Наднорменото тегло води до понижаване на имунитета и работоспособността, изменения в състава на кръвта в частност в нивата на холестерола. Особено важно за доктора е било, да се запази нормално теглото при напредване на възрасттта, когато се забавя обмяната на веществата, а физическата активност намалява.

Професор Углов успява да се съхрани до дълбока старост в много добро здраве, благодарение на строгото съблюдсване на лично въведени от него правила:

– висока физическа и умствена активност
– закаляване (обливане със студена вода)
– пълноценен сън, не по малко от 7-8 часа в денонощието
– пълен отказ от цигари и алкохол
– ограничаване на храненето

Докторът препоръчвал разнообразно, но умерено хранене. Като най-питателни и полезни продукти той препоръчвал: яйца, нетлъсто месо, риба, плодове, зеленчуци. Той съветвал в ежедневното меню непременно дя се включват кисело-млечни храни, както и да не се ограничава приемът на течности. А белия хляб, например, той съветвал да спрем напълно. Според него е добре да се консумира само черен хляб и то в минимални количества- не повече от 150 грама на ден. Препоръчвал е също отказ от солени и мариновани продукти. Според професор Углов е необходимо да се храним често –  не по-малко от 4 пъти на ден и то задължително с неголеми порции.

С проблема с наднорменото тегло Углов се е срещал в практиката си много пъти и смятал, че наднорменото тегло е причината за понижения имунитет, както и за дегенеративните промени в ставите.

За да се избавим от излишното тегло, Фьодор Григориевич препоръчвал един път годишно да се спазва диета, която той нарекъл “източна”. По думите на доктора, тази диета позволява да се избавим от 3-5 килограма, а също и отлично прочиства организма. Диетата на доктор Углов може да отнесем към раздел “щадящи” – тя е добре балансирана, леко се понася и не изисква непрекъснато пресмятане на калориите. Докторът препоръчвал хранене в определен час. Ето защо професорът е разработил хранителна програма, помогнала на много хора да се справят със затлъстяването.

Диетата на професор Углов

Първа закуска в 9:00 часа: Изпийте чаша органично кафе. Можете да пиете и зелен чай с 1 чаена лъжичка мед.

Обяд в 11:00 часа: Необходимо е да изядете едно варено яйце и 8 сушени сини сливи.

Обяд в 14:00 часа: 200 гр. варено говеждо месо или 1 пилешки гърди без кожа и мазнини. Като гарнитура пригответе 100 грама салата от зеле и моркови. Също така в следобедните часове може да хапнете един портокал.

Вечеря в 19:00 часа: Необходимо е да хапнете 30 грама сирене и 1 ябълка или портокал.

1 час преди сън трябва да изядете 200 грама кисело мляко или органично нискомаслено кисело мляко.

Освен тази диета, могат да Ви помогнат и други правила:

Станете oт масата преди, когато чувствате, че още не сте се нахранили. Ако имате усещането, че не можете вече да преглътнете нито хапка – вие сте преяли и това непременно ще се отрази на теглото и самочувствието Ви.

След ядене не лягайте, нито почивайте, а веднага започнете някаква работа. Последното хранене за деня трябва да бъде няколко часа преди сън – не по-късно от 20:00 часа вечерта. Освен това вечерята трябва да бъде лека – откажете се от обилната вечеря и пийте само чаша айрян

Дори и ако не сте християни – не пренебрегвайте църковните пости. Професор Углов се отнасял с уважение към мъдростта на предците и смятал, че спазването на постите носи само полза. От време на време спирайте продуктите от животински произход, намалете обема на храната и не само ще се избавите от няколко килограма, но и ще се почувствате значително по-добре

Подобен десетдневен курс ще помогне да се отървете от 3 до 5 кг излишно тегло.

Но внимавайте – държим да знаете, че не можете да правите диетата на професор Углов повече от веднъж на всеки два месеца (препоръчва се да се прави веднъж годишно).