Живеем 8 г по-малко заради затлъстяването

Живеем 8 г по-малко заради затлъстяването | Диана

Живеем с осем години по-малко и живеем почти 20 години в лошо здравословно състояние заради затлъстяването, смятат канадски учени, чието изследване е цитирано от Дейли мейл.

За изследването си специалистите са използвали компютърен модел, чиято задача е била да подскаже какви са последиците от затлъстяването. Според изчисленията заболяванията на сърцето, както и диабетът лишават хората с наднормени килограми от почти 19 години живот в добро здраве.

Индексът на телесната маса измерва теглото спрямо височината на човек и по него може да се прецени дали човек има наднормено тегло – здравословните стойности са между 18.5 и 24.99. Онези хора, които имат индекс на телесната маса (ИТМ) между 25 и 30, ще съкращават живота си с до три години, обясняват канадските учени.

А хората с ИТМ над 35 пък губят осем години от живота си. Смята се, че ако човек има индекс между 25 и 30, страда от затлъстяване, а човек със стойности над 30 се приема за клинично затлъстял.

Все пак тези резултати могат да се окажат неточни, когато става дума за бременни жени или за спортисти. Ако човек има индекс на телесната маса над 35, специалистите твърдят, че той има болестно затлъстяване.

Затлъстяване

 Професор Стивън Гроувър е ръководител на проучването на канадските учени и работи в университета Макгил в Монреал. Той обяснява, че компютърният модел, който са използвали учените, ясно показва, че затлъстяването повишава опасността от сърдечни заболявания, инсулт или диабет.

Това пък от своя страна значително ще намали продължителността на живота и годините в добро здраве без хронични заболявания спрямо онези хора, които имат нормално тегло.

Изследванията през месец май 2014 година показаха, че 48.8 на сто от българките страдат от наднормено тегло.

Според професор Стефка Петрова, която работи в Националния център за обществено здраве и анализи, всяко трето българче до седем години също има наднормено тегло.

Това са данни на изследване, което е направено миналата година, а в него са участвали 3300 малчугани от цяла България. Същото изследване е правено и през 2008 година в същите учебнизаведения. Данни показват, че около една трета от населението по света има затлъстяване.