Дрямката над 40 минути е опасна

Дрямката над 40 минути е опасна | Диана

Японски учени предупреждават, че ако спим повече от 40 минути през деня, това може да ни изложи на сериозен риск от болести на сърцето.

Подобни сиести също така повишават опасността от метаболитен синдром, пише БТА. Те водят до повишаване на кръвното налягане и на холестерола, качват кръвната захар и натрупването на мазнини в коремната област. А всички тези неща са опасни за сърцето.

Според екипа на д-р Томохиде Тамада от университета в Токио 90-минутното спане през деня увеличава с 50 на сто риска от метаболитен синдром. Японските учени направили внимателен анализ на 21 медицински изследвания, обхванали 307 237 души.

В раздадените въпросници интервюираните трябвало да отговорят и на въпроси дали си поспиват през деня. След това отделили всички случаи на заболявания от метаболитен синдром, на диабет тип 2 и затлъстяване. Хората, които се отдавали на дневна дрямка за по-малко от 40 минути, нямали никакви проблеми.

“Магическото число е 40!”, изтъква д-р Тамада.

От направените изследвания обаче не била установена пряка връзка между дългото спане през деня и затлъстяването.

Предишно изследване на д-р Тамада установи, че дневният сън с продължителност над час е свързан с 82 процента по-висок риск от болести на сърцето и с 27 процента увеличена смъртност от всякакви причини.