Признаците, че прекалявате със захарта

Признаците, че прекалявате със захарта | Диана

Кога е време да се сбогувате със сладкишите?

Прекаляването със захарта е опасно за здравето. Има много признаци, които подсказват кога сме злоупотребили с консумацията на рафинирана захар и продукти с нея. По какво да познаете, че е време да спрете с любимите си сладкиши?

Излизат ви доста пъпки

Кожата е проекция на вътрешността на тялото. Големите количества захар в тялото причиняват кожни възпаления, които се проявяват все по-често. Захарта утежнява и симптомите на вече съществуващото акне. Намалявайки приема ѝ, ще намалите и кожните проблеми. Направете го и ще се убедите съвсем скоро, че има значение.

Много сте уморени

Злоупотребата със захар и захарни изделия дава внезапен мощен прилив на енергия. Тази енергия обаче много бързо бива използвана от тялото, след което нивата на бодрост рязко спадат. Започвате да се чувствате сънени, недееспособни и унили. Виновна е захарта.

Балансираната диета без добавени захари дава много повече енергия през целия ден и ви предпазва от резки промени в енергийните стойности.

Зъбите ви се развалят

Повече от ясно е, че захарта уврежда зъбите. Захарите разяждат емайла на зъба като проникват навътре в зъбната тъкан. Процесите на гниене причиняват кариес, който ако не се лекува, прераства в по-дълбок и сериозен проблем, например пулпит.
Кръвното налягане се повишава

За оптимално се приема кръвно налягане с показатели 120/80; за нормално – 130/85; за допустимо повишено – до 140/90. Всичко от тази стойност нагоре се смята за артериална хипертензия, изискваща лечение. Диета с високо съдържание на рафинирани захари провокира повишение на стойностите, също както прави и солта. Неслучайно наричат двете добавки „бели убийци“.

Имате висок холестерол

Според изследванията захарите стимулират производството на триглицериди и лош холестерол. Нивата на липидите също се повишават, което крие сериозни рискове от натрупване на плаки по съдовете.

Трябва да се знае, че не само мазните храни причиняват повишени нива на холестерола, но и захарта.

Напълнявате

Най-очевидното, което може да се случи при злоупотреба със захар е качването на килограми. Ако забелязвате по дрехите си, че сте повишили теглото си, намалете приема на захар или най-добре я изключете от менюто си за известно време.

Не се засищате качествено

Колкото повече захар ядете, толкова повече инсулин произвежда панкреасът ви. Високите количества инсулин обаче причиняват усещане за глад и недостатъчна ситост. Това е сериозен симптом, който дори може да подсказва, че развивате метаболитен синдром. Той от своя страна крие риск от диабет тип 2.