Можете ли да предположите кой е най-популярният наркотик?

Можете ли да предположите кой е най-популярният наркотик? | Диана

Марихуана, кокаин, екстази? Не, не е това.

Холандски учени изненадващо обявиха захарта за най-популярния наркотик на планетата. Бялата смърт е вредното вещество, с което хората злоупотребяват най-много и за чиито неблагоприятни последствия за организма знаят най-малко.

Учените изразиха сериозна тревога за щетите, които захарта нанася на човечеството. “Без никакво преувеличение захарта може да се обяви за най-опасния наркотик на планетата заради масовото си разпространение и ниска цена”, твърдят те. Според учените потребителите трябва да са наясно с големите опасности, на които излагат своя организъм при ядене на сладко, а производството на продукти с високо съдържание на захар трябва да бъде ограничено.

Според експертите захарта действа както алкохола и тютюна. Тя се съдържа във всички безалкохолни напитки, сокове и в много храни, въпреки предупреждението, че този продукт е вреден за здравето.

Захарта влияе на нивата на калций, фосфор, глюкоза, холестерол и триглицериди и има вреден ефект върху имунната система и нивата на ензимите в черния дроб. За поддържане на добро здраве специалистите определят балансирано съотношение 2,5:1 между калция и фосфора. Консумацията на захар и приема с нея на токсини нарушават това съотношение. Експертите са установили, че и кофеинът повишава нивата на глюкоза в кръвта и така повишава апетита.

Прекаленият прием на рафинирана захар може да предизвика камъни в жлъчния мехур, апендицит, хемороиди, разширени вени, отслабено зрение, автоимунни заболявания като артрит, астма и множествена склероза, депресия, хранителни алергии, заболявания на венците, главоболие, мигрена. Възможно е да влоши и функционирането на панкреаса, надбъбречните жлези, черния дроб, бъбреците, да увреди капилярите.

Бързото освобождаване на глюкоза в кръвта и непостоянното ниво на инсулина ускоряват стареенето на клетките и изтощават панкреаса, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, хипофизата и половите жлези. Тялото вече не е способно да се справя със стреса и с натрупващите се токсини.

Информацията е представена на сайта на холандското Министерство на здравеопазването.

Източник: Обекти.БГ