8 трика за 100 години живот

8 трика за 100 години живот | Диана image 4

Срещите с приятели ни печелят десетилетие отгоре.

Кой не иска да живее възможно по-дълго и то в добро здраве? Оказва се, че това не е никак трудна мисия и в нея можем да си помогнем и сами. Ето тайните за дълголетие, които ни разкриват от webmd.com.

dna-helix

1. Защити своето ДНК
С напредване на възрастта краищата на нашите хромозоми, наречени теломери, стават все по-къси. А това ни прави по-уязвими към различните болести. Дори да си мислим, че няма какво да се направи, последните изследвания показват друго. Според проучване, промените в начина ни на живот могат да подсилят ензим, който увеличава дължината на теломерите. Други изследвания пък сочат, че с диета и физически упражнения можем да защитим теломерите ни. Така че със здравословни навици можем да забавим стареенето, и то – на клетъчно ниво.

2. Бъди добросъвестен
Според проучване един от най-добрите начини да живеем дълго е като се стремим да бъдем добросъвестни личности. Защото тези хора се отличават с постоянство и внимание към детайла и правят повече неща в грижата за своето здраве. Освен това те правят такива избори в живота си, които им носят по-стабилни връзки и по-добра кариера.

3. Създавай приятелства
Ето че науката ни дава още една причина да бъдем благодарни за приятелите, които имаме, защото те могат да ни помогнат да живеем по-дълго. Австралийски изследователи са открили, че хората с повече социални контакти живеят поне 10 г. повече от тези с малък брой приятели. Анализ на резултати от 148 проучвания също показва, че има връзка между многобройните приятелства и дълголетието.

4. Спри да пушиш
За никого не е тайна, че отказът от цигарите може да удължи живота ни, но с колко може да ни изненада. Според британско изследване, ако спрем да пушим, докато сме на 30 г., ще живеем по-дълго с цяло десетилетие. Отказът от вредния навик на 40, 50 или 60 г. пък ще ни подари съответно по още 9, 6 и 3 г. живот.

628x471

5. Спазвай средиземно-морска диета
Тази диета е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин и риба. А изследване, в което участват повече от половин милион души, сочи впечатляващите ползи от спазването й. Според резултатите от него, средиземноморската диета намалява значително риска от метаболитен синдром, който е комбинация от затлъстяване, повишени кръвна захар и кръвно налягане. Освен това този тип хранене ни пази от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

6. Бракувай се
Редица изследвания доказват, че женените хора са склонни да надживеят необвързаните. Изследователите обясняват този факт със сигурността, която ни носи бракът в психологически и икономически аспект. Оказва се, че не само женените в момента, но също така разведените и овдовелите надживяват тези, които никога не са встъпвали в брачен съюз.

7. Отслабни
Ако сме с наднормено тегло, отслабването ще ни избави от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това мазнините в коремната област са изключително вредни за здравето ни и е добре да се съсредоточим върху стопяването им. За целта трябва да хапваме повече богати на фибри храни и редовно да правим упражнения.

red wine 1

8. Пийвай си, но с мярка
Хората, които пият в умерени количества, по-рядко имат проблеми със сърцето, отколкото тези, които никога не близват алкохол. Но трябва да имаме предвид, че злоупотребата с алкохола повишава кръвното налягане и може да ни донесе още куп здравословни проблеми. Препоръките на Американската сърдечна асоциация са, ако си пийваме, то да е по едно питие на ден за дамите и по 1-2 дневно за господата. Разбира се, виното е най-добрият еликсир за дълголетие. Ако не пием обаче, не е добра идея да започваме – все пак има много други начини да предпазим сърцето си.