Какво ви очаква, ако спрете да ядете захар

Захарта е наркотик, откажете се от нея.

До 900 калории само от захар поемаме дневно. Дори да не пиете кафето си сладко, захарта се крие на неподозирани места, като сосове, мляко и нискомаслени храни.

Като прибавим към това и естествените източници на захар като плодове, мляко и хляб, разбирате защо ви е трудно да намалите килограмите си.

Надяваме се, че след като прочетете тази статия докрай, ще имате достатъчно причини да спрете да консумирате храна, богата на захар. Чакат ви само добри неща, също както като да откажете цигарите.

И така, ето какво ще ви очаква, ако спрете да ядете захар:

1. Сърцето ви ще е щастливо

Захарта повишава нивото на инсулин в кръвта, което пък активира симпатиковата нервна система, повишава кръвното налягане и пулса.

Спрете ли захарта, след две седмици лошият холестерол ще намалее с 10%, а триглицеридите с от 20 до 30%. Пулсът ви ще се нормализира и сърцето ви няма да препуска бясно, сякаш го гони стадо вълци.

2. Ще се отървете от пъпките

В огромната си част акнето при възрастните се дължи на лоша храна. Захарта увеличава риска от възпаление на всичко, включително и на кожата. Дори да се откажете само от подсладените газирани напитки, това рязко ще подобри състоянието на кожата ви.

Да не гооврим, ако си останете „само“ на захарта от плодовете.

Снимка: Thinkstock

3. Ще обърнете гръб на диабета

Захарта образува мазнинен слой около черния дроб. Това влошава работата на панкреаса, който отговоря за инсулина. Останете ли си със същото количество захар, диабетът тип 2 буквално чука на вратата. Но пък спрете ли сладкото, постепенно тялото ще обработи излишната захар и отново ще влезе във форма.

4. Ще сте в чудесно настроение

Повечето хора свързват сладкото с оправяне на настроението. Спрете ли да давате на тялото си наркотикът, наречен захар, след първоначалния „шок“, то бързо ще свикне с нормалната ситуация и ще спрете да изпитвате рязката смяна на настроението, която често изисква „само малко шоколадче“.

5. Ще спите по-добре

Първоначално ще е предизвикателство да устоите на желанието за нещо сладко в 4 часа следобед. Тогава всички имаме нужда от малко допълнителна енергия, за да изкараме деня до края.

Снимка: Thinkstock

Заместете шоколада, сладкишите и бонбоните с плод или фреш и само след няколко дни ще установите как и вечерният ви сън се е подобрил, и сте по-енергични през деня.

Запомнете, захарта дава бърза, но „нестабилна“ енергия.

6. Ще поумнеете

Захарта възпрепятства умението за учене и запаметяване. С годините прекалено много захар може да увреди възможността за комуникация между мозъчните клетки. Така че, ако искате да сте умни, не яжте захар.

Отнася се и за децата ви.

7. Най-сетне ще отслабнете онези 3 последни килограма

Ограничаването на захарта ще ви помогне да се концентрирате върху по-здравословни храни. И неусетно, докато хрупате ядки вместо вафли, едни 3-4 килограма за 4 месеца ще си отидат безследно.