Шест лесни стъпки, с които да намалите приема на захар

Шест лесни стъпки, с които да намалите приема на захар | Диана

Негативният ефект е не само върху фигурата ни…

Обичаме сладките лакомства, а около празници, както и в някои други дни, прекаляваме с тяхната консумация. Приемът на захар под една или друга форма има не само негативен ефект върху фигурата ни.

Научно доказано е, че захарта има ключова роля в развитието на някои видове рак, диабет, болестта на Алцхаймер и други. Ето защо е добре да я намалим или елиминираме от менюто си. Тук са няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат да пречистите тялото си от нея и да я консумирате по-рядко.

Яжте редовно

Основните хранения за деня трябва да са три, като между тях е добре да имате и малки леки закуски. При някои хора, които не се хранят редовно, нивата на кръвната захар се понижават. Не само че им прилошава, но в тези моменти са склонни да приемат големи количества сладки лакомства.

Добавете в менюто си пълнозърнести храни

Колкото по-близо е една храна до първоначалната си форма, толкова по-малко захар и други добавки ще съдържа. Храната в естествената си форма, включително плодове и зеленчуци, обикновено не създава метаболитни проблеми.

Ето защо направете менюто си разнообразно, като включите в него в умерени количества здравословни пълнозърнести храни.

Консумирайте на закуска полезни мазнини и протеини

Здравословните смутита са чудесен старт на деня. За разлика от тях, типичната закуска, пълна с въглехидрати и захар, е най-лошият вариант, тъй като няма да ви даде достатъчно енергия и ще ви кара да се чувствате гладни през целия ден.

Закуската играе ключова роля в това дали през останалата част от деня ще изпитвате глад към захарни изделия.
Затова хапвайте овесени ядки, сандвичи с пълнозърнест хляб или си правете смути с мляко, плодове и ядки.
Опитайте се да включите здравословни протеини и/или мазнини с всяко хранене. Това помага за контролиране нивата на кръвната захар.

Добавете подправки към храната си

Кориандър, канела, индийско орехче, карамфил и кардамон са чудесни подправки, които правят не само по-интересни ястията и напитките, но и могат да намалят апетита ви към захар.

Спете достатъчно

Когато сме уморени, ние често прекаляваме с консумацията на захар, защото се нуждаем от повече енергия. Ето защо пълноценният сън е толкова важен за нашето здраве. Спейки достатъчно и хранейки се здравословно, ние няма да имаме нужда от сладкиши, за да сме енергични.

Заменете захарта като подсладител със стевия или мед.

Пийте много вода и винаги имайте край себе си свежи плодове. Те ще ви помогнат да заситите глада си към сладки лакомства.