Прави ли ни захарта тъжни?

Дори само идеята за вкусен кейк, гарниран с парченца ванилов сладолед, може да предизвика усмивка на лицето ви. Ново изследване обаче установи, че в дългосрочен план сладкото може да превърне тази усмивка в намръщено изражение. Но не поради причините, за които вероятно си мислите.

Учени са открили, че съществува връзка между диета, която е богата на захар, и често срещаните психически заболявания. Един на всеки шест души страда от такова заболяване или разстройство, като например тревожност или депресия. Връзката между депресията и повишената консумация на захар е била установена в шест държави още през 2002 година.

През 2014 година друго изследване е установило връзка между подсладените безалкохолни напитки и увеличения риск от развиване на депресия. През 2015 г. пък широкомащабно проучване на близо 70 000 жени е открило, че рискът от депресия е увеличен при онези, които са консумирали повишено количество захар (но не и такава, която се среща естествено в плодовете).

Две са водещите теории за връзката. Първата е възможно възпаление, предизвикано от повишена консумация на захар, което е естествената реакция на тялото (обикновено насочена срещу микроорганизми или чужди тела). Втората е, че захарта и мазнините намаляват специфичен протеин, наречен BDNF, който влияе на развитието и растежа на нервните клетки в мозъка (и може би е свързан с развитието на депресията и тревожността).

Източник: Science Alert