9 признака, че сте по-умни от средностатистическия човек

9 признака, че сте по-умни от средностатистическия човек | Диана

Защо някои хора са умни, а други не? Въпросът не е само в гените, макар те да са наистина отговорни до голяма степен за отговора.

Според учените има още редица фактори, които може да окажат влияние, като това дали сте кърмени като бебета, дали сте вземали уроци по музика и др.

Вижте 9 признака, които комбинирани, означават, че има голям шанс да сте по-умни от средностатистическия човек:

Не пушите

Израелско изследване от 2010 година сравнява IQ-то на 20 000 млади мъже. Средното IQ за мъж на възраст 18-21 сред пушачите е 94, а при непушачите е 101. При тези, които пушат повече от една кутия на ден, средното IQ е 90. При братя изследването също показва по-високо IQ за непушача.

Вземали сте уроци по музика

Изследвания показват, че музиката помага на развитието на мозъка при децата по няколко начина. През 2011 година изследване на вербалната интелигентност на деца на възраст 4-6 години показва, че тя се увеличава след само един месец уроци по музика. През 2004 година изследване показва, че при 6-годишни деца, които са ходили на уроци по пиано 9 месеца, се отчита рязко повишаване на IQ, в сравнение с деца, които са ходили на друг вид или на никакви уроци. Възможно е обаче и причинно-следствената връзка да не е такава. Проучване от 2013 година всъщност показа, че при децата, които са отличници и се справят най-добре в учението, има по-голяма вероятност да бъдат записани на уроци от родителите си.

Вие сте първото дете

Първите деца обикновено са по-умни от следващите, но причината за това не е генетична, а психологическа. Начинът, по който родителите общуват с първото дете, е по-различен от този със следващите. Това е и причина те често да са по-успели в живота.

Не сте дебели

През 2006 година френски учени дават тест за интелигентност на 2 200 души за 5-годишен период от време. Изследването показва, че хора с висок процент на мазнини в тялото (не повече от 20%) могат да се справят с 56% от въпросите в тест за запомняне на думи спрямо 44% при хора с процент мазнини над 30%. При по-пълните анкетирани се забелязва и спад на резултатите, когато тестът е направен отново след 5 години. Тогава техният резултат е спаднал до 37.5%, а при хората с нисък процент мазнини резултатите били същите.

Предпочитате котки пред кучета

Изследване от 2014 година показва, че хората, които предпочитат котка за домашен любимец, се справят по-добре на тестове за интелигентност.

Били сте кърмени

Две различни изследвания от Великобритания и Нова Зеландия, в които са изследвани 3 000 деца, показват, че кърменето помага за увеличаване на IQ с почти 7 пункта при деца, които имат специфичния ген FADS2. Този ген контролира усвояването на мазнини и може да помогне на децата да оползотворят веществата от кърмата по-добре, което помага на развитието на мозъка. Учените в момента проучват по-подробно връзката между гена FADS2 и кърменето.

Използвали сте леки наркотици

Изследване от 2012 година, в което са участвали 6 000 британци, родени през 1958 година, показва връзка между високо IQ в детството и използването на наркотици като възрастни. То показва, че децата с високо IQ имат голяма вероятност да използват някои наркотици по-късно в живота.

Пишете с лявата ръка

Изследване от 1995 година показва, че левичарите са по-способни на креативно мислене. Статистика показва, че сред архитектите и музикантите преобладават хората, които пишат с лявата ръка.

Високи сте

Изследване на Принстън показва, че още от ранна 3-годишна възраст по-високите деца показват тенденция да се справят по-добре с всякакви тестове.

Източник: Профит.БГ