Плашат ли се мъжете от по-умни жени?

На теория да излизиаш с някого, който е по-умен от теб, си е истинско удоволствие.

Вместо просто интимен партньор, срещу себе си имаш човек, който може да надгради представите и убеждения ти, както и да пренесе интелектуалните спорове на по-високо ниво. Което си е полезно.

Това е като да имаш личен гуру, когото също така виждаш гол и правиш разни неща за възрастни с него. Няма нищо лошо в това.

“Не искаме!” казват обаче над стотина мъже в едно скорошно проучване. Според него групата участници твърдят, че желаят по-умна от тях самите жена, но в реални условия подгонват възможно най-малко интелектуално застрашаващите ги екземпляри.

В изследването учени от университета в Бъфало, Калифорнийския университет и Тексаския университет провеждат експеримент със 105 мъже, пред които прочитат на глас различни сценарии с хипотетични ситуации с жени.

Те дават на участниците възможност да изберат дали биха излезли с жена, която е показала по-високи резултати от тях в тест за интелигентност или пък не, не биха.

“Мъжете демонстрираха жив интерес и благоприятно предразположение към по-интелигентните от тях жени”- показва проучването.

Положението обаче рязко се променя, когато същите мъже са поставени в реална ситуация, в която им се налага да разговарят очи в очи с по-умните от тях жени.

В тази втора част от експеримента на тях им е предоставен фалшив тест за интелигентност, след което са информирани, че им предстои среща с жена, демонстрирала по-високи резултати на същия тест.

Тогава се оказва, че “глупчовците” се дистанцират от по-умните си събеседнички, като показват нежелание да разменят контакти с тях и отсъствие на инициатива за бъдещо общуване под каквато и да било форма.

Авторите на изследването обобщават, че мъжете се страхуват да излизат с по-умни жени. “Чувствa на потисната мъжественост допринасят за намаленото привличане отстрана на мъжете спрямо жени, които ги надминават интелектуално в живо общуване” – пишат те.

Хубаво е все пак да се отбележи, че този експеримент включва само 105 мъже.

Нужна е още работа, за да могат да се правят по-генерални заключения, въпреки че проучването кореспондира в изводите си с подобно изследване от 2013-а година, което сочи, че мъжете се чувстват психологически заплашени, когато съпругите или приятелките им изкарват повече пари от тях.