Кисел трън срещу зъбната плака и гингивит

Кисел трън срещу зъбната плака и гингивит | Диана

Действието на киселия трън (Berberis vulgaris) се обяснява с наличието на натуралния алкалоид берберин. Берберинът се използва за подобряване на глюкозния толеранс и инсулиновата резистентност, поради което често се среща препоръката киселият трън да се приема от диабетици. При предклинични проучвания се потвърждава ефектът на берберина, но също и не се намира положителен ефект от приема на билката по отношение контрола на кръвната захар, дори ежедневно в продължение на 8 седмици. Тоест на този етап науката не е потвърдила ползата на билката при диабетно болни и не следва в този случай да се разчита на нея за контрол на кръвната захар.

Киселият трън обаче се оказва изненадващо полезен в друга насока. С негова помощ – отново заради берберина – може да се намали натрупването на зъбна плака и рискът от гигингивит. В този смисъл влагането на съставката в паста за зъби дава една добра превенция на кариеса и кървящите венци, която при това е с натурален произход.

Киселият трън се прилага в няколко насоки: при оплаквания, свързани основно с отделителната, храносмилателната, сърдечносъдовата система, белите дробове и ставите.

За получаването на лекарствени средства се използват плодовете, корените и кората на киселия трън. Те се прилагат  при заболявания на бъбреците и уринарния тракт, както и при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Смята се, че подпомагат кръвообращението и здравето кръвоносната система, както и поддържат имунитета на респираторния тракт.

Конкретно плодовете действат, освен това при киселини, болки в корема, липса на апетит и запек. Използвате се като добър източник на витамин С и за подсилване на имунната система, което вероятно се дължи и на други негови съставки.

Корените допълнително са от полза и при жълтеница, стомашно разстройство, хемороиди, артрит, подагра и други ставни ревматични болки, включително и при болка в кръста, както и при трансмисивното заболяване лайшманиоза (наблюдават се поражения на кожата и лигавицата).

С приема на билката обаче трябва да се внимава. Ефектът ѝ да подобрява циркулацията на кръвта се дължи на съставки, които ускоряват пулса. Освен това берберинът се предполага, че намалява кръвосъсирването, кръвната захар и артериалното налягане, поради което пациенти със заболявания на кръвта от типа на хемофилията, предстоящи или скоро минали (до 2 седмици) оперативни интервенции, хипогликемия и ниско кръвно е препоръчително да избягват употребата на кисел трън.

Има данни, че берберинът е опасен за бебета, особено преждевременно родени и новородени с жълтеница, и употребата му се свързва с вреда за мозъка. Поради което специалистите предупреждават билката да не се използва при бебетата, както и да се избягва от бременни и кърмещи жени. Берберинът преминава през плацентата и кърмата. Предполага се, че в кърмата преминават и други потенциално опасни за бебето съставки от билката.

Киселият трън се прилага в производството на сладка, желета и дори вино, поради което трябва да се следят етикетите на тези продукти. Сиропът, който се добива от плодовете, се използва от медицината за маскиране на неприятни вкусове на лекарства.