Кисел трън срещу зъбната плака и гингивит

Кисел трън срещу зъбната плака и гингивит | Диана

Действието на киселия трън (Berberis vulgaris) се обяснява с наличието на натуралния алкалоид берберин. Берберинът се използва за подобряване на глюкозния толеранс и инсулиновата резистентност, поради което често се среща препоръката киселият трън да се приема от диабетици. При предклинични проучвания се потвърждава ефектът на берберина, но също и не се намира положителен ефект от приема на билката по отношение контрола на кръвната захар, дори ежедневно в продължение на 8 седмици. Тоест на този етап науката не е потвърдила ползата на билката при диабетно болни и не следва в този случай да се разчита на нея за контрол на кръвната захар.

Киселият трън обаче се оказва изненадващо полезен в друга насока. С негова помощ – отново заради берберина – може да се намали натрупването на зъбна плака и рискът от гигингивит. В този смисъл влагането на съставката в паста за зъби дава една добра превенция на кариеса и кървящите венци, която при това е с натурален произход.

Киселият трън се прилага в няколко насоки: при оплаквания, свързани основно с отделителната, храносмилателната, сърдечносъдовата система, белите дробове и ставите.

За получаването на лекарствени средства се използват плодовете, корените и кората на киселия трън. Те се прилагат  при заболявания на бъбреците и уринарния тракт, както и при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Смята се, че подпомагат кръвообращението и здравето кръвоносната система, както и поддържат имунитета на респираторния тракт.

Конкретно плодовете действат, освен това при киселини, болки в корема, липса на апетит и запек. Използвате се като добър източник на витамин С и за подсилване на имунната система, което вероятно се дължи и на други негови съставки.

Корените допълнително са от полза и при жълтеница, стомашно разстройство, хемороиди, артрит, подагра и други ставни ревматични болки, включително и при болка в кръста, както и при трансмисивното заболяване лайшманиоза (наблюдават се поражения на кожата и лигавицата).

С приема на билката обаче трябва да се внимава. Ефектът ѝ да подобрява циркулацията на кръвта се дължи на съставки, които ускоряват пулса. Освен това берберинът се предполага, че намалява кръвосъсирването, кръвната захар и артериалното налягане, поради което пациенти със заболявания на кръвта от типа на хемофилията, предстоящи или скоро минали (до 2 седмици) оперативни интервенции, хипогликемия и ниско кръвно е препоръчително да избягват употребата на кисел трън.

Има данни, че берберинът е опасен за бебета, особено преждевременно родени и новородени с жълтеница, и употребата му се свързва с вреда за мозъка. Поради което специалистите предупреждават билката да не се използва при бебетата, както и да се избягва от бременни и кърмещи жени. Берберинът преминава през плацентата и кърмата. Предполага се, че в кърмата преминават и други потенциално опасни за бебето съставки от билката.

Киселият трън се прилага в производството на сладка, желета и дори вино, поради което трябва да се следят етикетите на тези продукти. Сиропът, който се добива от плодовете, се използва от медицината за маскиране на неприятни вкусове на лекарства.

Моля, харесайте и споделете статията, ако я намирате за интересна.

Използвайте бутоните за споделяне отдолу. Това ще ви отнеме само секунда.
Благодарим Ви!!!
х