Бял трън – лекува чернодробни и жлъчни заболявания

Бял трън – лекува чернодробни и жлъчни заболявания | Диана image 1

Билкари препоръчват билката за лечение на червата и за детоксикация.

Тази билка има установено лечебно действие при чернодробни и жлъчни заболявания. Подобрява имунитета и менструалния синдром. Благодарение на нея се подсилва отделянето на холестеринови плаки и триглицериди. Тази билка се нарича бял трън.

В семената на това растение се съдържа веществото силимарин, който увеличава способността на чернодробните клетки да се регенерират чрез жизненоважен процес, известен като синтеза на протеини.

Учените са доказали, че силимаринът противодейства на ефектите от отровите на най-опасния чернодробен токсин. Богат е на мастноразтворими витамини (E, A, D, F ). Съдържа още дефицитни микро и макроелементи като цинк, селен, йод, бор, мед и др.

Какво лекува белият трън? Проблеми с черния дроб, включително цироза, жълтеница, хепатит. Тази билка е една от най-ефикасните при отравяне след злоупотреба с алкохол, наркотици или други химикали. Доказано е, че при продължителна употреба на екстракт от бял трън храносмилането и функцията на черния дроб се подобряват. 1 таблетка концентрат на прах от бял трън 3 пъти дневно помага да се избавите от проблемите с храносмилането от преяждане или ядене на обезпокоителни хранителни комбинации.

Болният далак също се повлиява положително от белия трън. Специалистите препоръчват инфузия от пресен корен и семена от тази билка за лечение на жълтеница. Билкари я препоръчват за лечение на разширени вени и различни неразположения в малкия таз, включително и за проблеми свързани с менструалния цикъл и болки в бъбреците.

Ето и някои от нещата, на които влияе приемът на белия трън:

• Снижава нивата на холестерола, което подобрява сърдечносъдовото здраве
• Намалява деленето на раковите клетки при рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво, простатата, шийката на матката и бъбреците
• Намалява увреждането на клетките, причинено от химиотерапия и лъчетерапия
• Предотвратява болестта на Алцхаймер
• Стабилизира нивата на кръвната захар
• Предпазва от преждевременно стареене
• Предпазва от увреждане от слънцето и от други проблемни заболявания на кожата
• Борба със свободните радикали чрез антиоксидантните му свойства
• Лекува симптомите на менопаузата
• Лекува чревни и храносмилателни проблеми
• Лекува симптомите при отравяне с червена мухоморка (Amanita muscaria)

Защо е хубаво да се приема тази билка под каквато и да е форма? На първо място защитава кръвообръщението, като помага на черния дроб да изхвърли токсините от кръвта. Белият трън предпазва и дори лекува от рак, стимулира лимфната система.

Болният далак също добре се повлиява положително от белия трън.

Болният далак също добре се повлиява положително от белия трън.

Не са малко експертите в медицината, които смятат, че дозата от по 200 мг бял трън на ден стимулира цялостното здраве на червата, дори лекува храносмилателни проблеми като запек. Този проблем се появява, когато перисталтиката на тънките черва е твърде бавна и не придвижва адекватно отработената храна в дебелото черво за изхвърлянето й.

Билката е известна със своя лаксативен ефект, защото подсилва производството на жлъчен сок, който от своя страна отговаря за разграждането на мазнините и холестерола в червата, а оттам стимулира изхождането. Благодарение на увеличеното производство на жлъчен сок, се намалява и риска от формирането на камъни в жлъчката.

Белият трън има успокояващо действие. Той омекотява и овлажнява лигавицата, лекува възпаление на чревните стени и облекчава симптомите при заболявания като Синдром на дразнимото черво. При възпаления на жлъчния мехур белият трън помага за изчистване на застояли лепкави отпадъци, които запушват жлъчните канали. Действа благотворно и при хемороиди. Облекчава розацея, някой кожни алергии и проблеми. Има UV- защитно действие.

Бял трън – лекува чернодробни и жлъчни заболявания.Естествено, преди да започнете приема на тази билка, е добре да се консултирате с лекар. Възможни са странични ефекти- разстроен стомах, диария, обрив.
Не е препоръчително да се пие бял трън при бременност и кърмене или ако е диагностициран рак на простатата, матката или гърдата. Трябва да избягвате бял трън, ако пиете лекарства за разреждане на кръвта, срещу алергия, безпокойство, висок холестерол, припадъци.