От пиенето на бира се поумнява

От пиенето на бира се поумнява | Диана image 2

Американски учени доказаха, че честата консумация на бира влияе положително на когнитивните функции, на паметта и освен това подобрява мисленето.

Ползите за човешкия интелект от напитката се дължат на флавоноида ксантохумол, който се съдържа в хмела. За да има ефект обаче, бирата трябва да се пие в огромни количества.

Понеже в бирата количеството му е доста нищожно, ще са ви необходими над 2000 литра дневно, което както сами се досещате е меко казано  прекалено. Добрата новина е, че необходимото за поумняване количество ксантохумол може да се осигури и чрез хранителни добавки.

Според учените от щата Орегон ксантохумолът може да се използва за лечение на метаболитен синдром и възрастови промени в паметта.

Благодарение на този флавоноид метаболизмът се ускорява, мастните киселини в черния дробнамаляват, а процесът на мислене значително се подобрява.

Учените са изследвали ксантохумола чрез експерименти с мишки, които е трябвало да преминават през специално изработени за опитите лабиринти. Установено е, че при по-младите гризачи ксантохумолът е по-ефикасен, отколкото при по-възрастните.

Oktoberfest20101

Друг извод от проучването е, че колкото по-отрано се започне с консумацията на бира, ефективността на съединението се засилва.

Проучване преди две години показа и че бирата може да бъде ефикасно средство срещу простуда инастинки.

Японски учени доказаха, че ключов компонент на бирата може да ви спаси от от досадното подсмърчане. Веществото се нарича хумулон и се съдържа в хмела.

Според изследователите от Медицинския университет в Сапоро химичното съединение е ефективно средство в борбата срещу срещу респираторните вируси, а също така има и противовъзпалителен ефект.

Респираторните вируси могат да доведат до сериозни усложнения, включително до белодробни възпаления и затруднено дишане. Те са основните причинители на простудни заболявания през по-студените месеци.

Освен това вещество в бирата се съдържат антиоксиданти и витамини, които могат да предотвратят сърдечни заболявания. Хмелът е богат на полифеноли, които се борят с рака и убиват вирусите.