Създадена е първата в света ечемичена бира без глутен

Създадена е първата в света ечемичена бира без глутен | Диана image 1
1460722109_1
Изследователите Криспин Хоуит (вляво) и Фил Ларкин от Австралийското държавно обединение за научни и приложни изследвания (CSIRO) показаха новата бира в столицата на Австралия – Канбера. Снимка: Reuters

Световната здравна организация одобри производството на бира от ечемик, създадена от австралийски учени, която не съдържат глутен. Бирата е алтернатива на безглутеновите напитки, които сега се произвеждат от ориз и сорго и не срещаха одобрение сред любителите на напитката. 

Първите 70 тона ечемик без глутен, наречен “Kebari” вече са продадени на един от лидерите на немския пазар на бира – компанията Radeberger, твърди Ройтерс.

Новият сорт е разработен от учени от Австралийското държавно обединение за научни и приложни изследвания (Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation – CSIRO).

Новата безглутенова бира на Radeberger.

“Един истински безглутенов сорт ечемик ще промени играта, ще има огромен пазар за продукта”, заяви Фин Зибел (Phin Ziebell), икономист в областта на агробизнеся в Националната банка на Австралия.

Глутенът е специална група протеини, съдържаща се в семената на зърнени култури – пшеница, ръж и ечемик. Немалко хора страдат от генетична непоносимост към глутен или т.нар. целиакия. Това води до развитието на малабсорбция, което от своя страна може да бъде фатално. Според Световната организация по гастроентерология от целиакия страда 1% от възрастното население. Някои специалисти твърдят, че глутенът е виновен за образуването на биреното коремче на любителите на бирата.

Ечемикът сорт “Kebari”

Производството на безглутенови продукти е една от най-бързо развиващите се световни потребителски тенденции на пазара като се очаква да нарасне с повече от 10% годишно до 2020 г. и се очаква да достигне стойност от 7,59 милиарда долара, според доклад за 2015 г. от MarketsandMarket.

Безглутеновата бира не е нещо ново на пазара, но досега е правена на основата на ориз и сорго или глутенът се извлича, след като се направи напитката. Феновете на бирата намираха вкуса й за променен и не особено приятен.

От CSIRO подчертават, че “Kebari” не е генно модифициран продукт. Сортът е получен в резултат на многогодишна селекция, чрез кръстосване на сортове ечемик с ниско съдържание на глутен. “Kebari”, макар че се води “безглутенов” сорт, всъшност все още съдържа малко количество глутен. Според CSIRO това съдържание е 10 хиляди пъти по-малко в сравнение с обикновените сортове ечемик.

Изследователите все пак се опасяват, че новият сорт може да срещне пречки – регулаторните органи, включително в САЩ, се готвят да затегне правилата за производителите на безглутенови продукти.