Учени и диетолози: Бирата е здраве!

Учени и диетолози: Бирата е здраве! | Диана

Наздраве за откритието!

Съдържащите се в бирата витамини от групата “В” допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия, информират от Съюза на пивоварите в България, като се позовават на научни резултати, дискутирани на 10-тия Национален конгрес по хранене с международно участие във Варна в края на май тази година.

Във форума са участвали български и чуждестранни специалисти в сферата на физиологията и биохимията на храненето.

Данните, представени от проф. д-р Донка Байкова, д-р Сергей Иванов, доц. д-р Алексей Василев и д-р Валентина Любомирова, представляват анализ на хранителната стойност и съответната медико биологична оценка на десет вида българско пиво, уточняват от Съюза на пивоварите в България.

Високото количество витамини от група “В” в пивото спомага сърдечно-мозъчните дейности

При умерена консумация високото количество витамини от група “В” в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С половин литър бира може да бъде доставен от 9 до 27,5 на сто от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1 на сто – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5 на сто – за витамин В3, сочат изследванията.

Около 50 на сто енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати. Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект, сочат изследванията.

Съдържанието на тези въглехидрати варира между 4,85 – 7,40 g на 100 грама пиво, като с най високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво. В същото време, тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не влияе съществено върху енергийния хранителен внос в организма.

Изследването определя и количествата на белтъците и мазнините в българските марки от напитката. Съдържанието на мазнините в бирата е с относителен дял по-малък от едно на сто от общата енергийна стойност или не повече от една килокалория в една халба /1 kсal в 500 ml/ бира. Белтъците са под 0,5 kсal в 500 ml. Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация, твърдят експертите.

Усреднено, българските бири съдържат само 51,25 kсal на 100 ml продукт или 256 kсal на една халба. Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното, а най-висока на тъмното пиво. За сравнение, експертите посочват, че 500 ml червено вино имат около 400 kсal, а повечето плодови сокове са с аналогично на бирата енергийно съдържание, т.е. около 250 kсal за 500 ml, заради по-големите количества захар.

Бирата влияе още благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект

Учените припомнят и факта, че бирата влияе още благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна стимулират синтеза на ендорфини, известни като “хормони на щастието”.

Бирата има и антидепресантно действие, но при едно задължително условие – да бъде консумирана в умерени количества, подчертават от Съюза на пивоварите в България.

Източник: БТА