Седем правила за успешна диета

Седем правила за успешна диета | Диана

Спазването дори на най-строгата диета не е залог за нейния успех. Много важни за постигането на ефективен, а и дълготраен резултат са психологическата нагласа, добрият стимул и съответната обстановка. Предлагаме Ви седем правила, които ще помогнат да повишите ефективността на диетата:

1. Преди старт на диетата си спретни един “празник за душата”. Хапни си от всичко, което ти се иска, но само веднъж. След това направи рязък преход към диетата.

2. Не си мисли, че желаният резултат ще бъде постигнат бързо, ако спазваш строга диета. Добрата диета е тази, която предполага балансирано хранене! Отслабването с повече от половин килограм седмично най-често повлиява негативно на физиологията и психиката.

3. Запознай се с литературата по въпроса – статии и книги от специалисти в областта, диетолози и ендокринолози. Ако имаш проблеми с хормоналния фон или обменните процеси, всяка диета може не само да не помогне, но и да навреди на здравето ти!

4. Трябва да си наясно, че ще постигнеш положителни резултати, само ако изразходваната енергия надвишава количеството приети калории.

5. Закалявай волята си. Постави на видно място (например на хладилника) снимка на някого с наднормено тегло – тя ще те възпира при всеки повик към неговото отваряне.

6. В никакъв случай не се довеждай до състояние на пълно гладуване. Яж по малко четири-пет пъти на ден. Закуската е препоръчителна.

7. Най-важното – за да сте винаги във форма и да се радвате на хубава фигура, най-добре се спрете на разумна диета, която постепенно би могла да прерасне в постоянен начин на хранене, а оттам и в начин на живот.

8. Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение!

Източник: Zdraven.BG