Кои са пречките при започването на диета и как да се справим с тях

Кои са пречките при започването на диета и как да се справим с тях | Диана

Според едно изследване – само един от десет души започнали диета я спазват стриктно до края. Причината е, че постоянно се натъкваме на подводни камъни – фирмени партита, рождени дни, неочаквани гости… Когато сме изправени пред изкушението от калорични лакомства, просто махваме с ръка и забравяме за здравословния си режим.

Как да доведем започнатата диета до успешния финал? Предлагаме ви да прочетете кои са тайните опорни стълбове на отслабването.

Мотивацията е изключително важна. Много хора започват диета, просто за да правят компания на някого, за да угодят на половинката си или защото не харесват отражението си в огледалото. Обикновено тази мотивация не върши работа и човек си намира предлог да отстъпи от първоначалното си намерение.

Психолозите съветват преди началото на диетата да запишете на лист хартия плюсовете и минусите от намаляване на теглото – например, плюсовете са, че ще може да влезете в старите си джинси, да не се притеснявате от фигурата си на плажа и т.н., а минусите – че ще си похапвате каквото искате, ще мързелувате на воля и т.н. Претеглете мислено двете графи и тогава вземете решение дали ще се подложите на диета. Ако отговорът е положителен, всеки ден преглеждайте списъка.

Как да изберем диета? 

Правило номер едно тук е да не се спирате на твърде строга диета.

При работещите хора е почти невъзможно да се спазват ограниченията, тъй като не е по силите им да издържат на стреса. Организмът подсъзнателно сигнализира, че има нужда точно от „забранения плод”. Освен това лекарите предупреждават, че колкото по-строга е диетата, толкова по-висок е рискът от срив на организма. Ако след старта на диетата ви се замайва главата или ви боли стомаха, значи този хранителен режим не е подходящ за вас. Идеалният случай е да се обърнете към диетолог, който да състави менюто.

Диетата трябва да е безвредна и да се базира на храните, които обичате и които ви понасят добре.

Например, ако от дете не обичате жито, не минавайте на житен режим. Важно е да консумирате храната често и на малки порции – така няма да страдате от пристъпи на мъчителен глад, както и да се изкушавате да се натъпчете с пържени картофи.

Умереност във всичко.

В отслабването най-важен в плавният преход – при рязко ограничение на храненето и бързо понижаване на теглото, е възможен йо-йо ефекта, който ще прати всичките ви усилия по дяволите. Гладуването нарушава обмяната на веществата, което води до понижаване на темпа на топене на мазнини и загуба на мускулна маса. Освен това, рязкото отслабване влошава вида на кожата и косата.

Поглезете се.

Не си отказвайте любимата храна: включете я в състава на диетата или си позволявайте да хапвате от нея веднъж на няколко дни като награда – важното е да не е вечер и в големи количества. Научете се да получавате пълноценно удоволствие от храненето – пробвайте нови продукти и вкусове, използвайте подправки и билки.

Кажете „не”. Има неща, от които е най-добре да се откажете, ако искате диетата ви да има успех.

Алкохолът не е препоръчителен, тъй като възбужда апетита. Не се хранете докато четете, гледате телевизия или сърфирате в интернет. Не яжте с отвращение – заменете невкусните компоненти от диетата с такива, които ви харесват, но са диетични.

Занимавайте се с любимите си дейности.

Когато човек е силно увлечен в това, което прави, не му е до ядене – или поне не се храни от скука. Затова се съсредоточете върху действията, които ви правят щастливи.

Вярвайте в успеха си.

За да отслабнете, трябва да сте в отлично разположение на духа и да не се съмнявате в собствените си сили. Това са главните фактори за гарантиран резултат.