Как да станете по-успешни: 15 съвета за по-бързо постигане на мечтите ви

Няма универсален подход за постигането на успехи. Пътят на всеки е уникален, защото значимият успех е нещо различно за всеки. Това, което научих през годините, преоткривайки живота си няколко пъти и помагайки на много други да направят същото, са някои техники за ускоряване на процеса.

В тази статия ще ви помогнем, като ви дадем инструментите, за да разберете как да постигнете успех при вашите собствени условия.

След това ще разгледаме някои доказани съвети за успех, които ще ускорят напредъка ви към всяка голяма цел или трансформация. Това са техниките, които използвам в собствения си живот и с клиенти в моята коучинг практика – те ще работят и за вас.

Бъдете успешни според собствените си условия

Преди да разберете как да бъдете успешни, трябва да дефинирате какво означава успехът за вас.

Много от нас се хващат в цикъл на сравнение. В крайна сметка преследваме версиите на успеха на други хора. Не отделяме време да определим какво наистина искаме или какво би всъщност направи ни щастливи. 

Работим толкова усилено, за да постигнем предписаните етапи, и все още се чувстваме неудовлетворени.

Ето защо парите, статусът и притежанията са лоши индикатори за успех. Можете да имате тези неща и пак да се чувствате като провал.

Истинският успех трябва да бъде нещо, което постигате или постигате, защото сте решили, че е важно за вас.

Следвам тези три показателя, за да начертая как да бъда успешен в живота си.

  • Истина: Верни ли сте на себе си и ценностите си?
  • Фокус: Постоянно ли се ангажирате с целите си?
  • Сила: Продължавате ли напред, дори когато изпитвате страх или правите грешка?

Ние всички се сравняваме с други хора до известна степен. Това е нормално. Можете да прекъснете цикъла на сравнение, когато станете наистина ясни кой сте. Ще се почувствате основани на истинското си себе си и кристално ясно как да бъдете успешни при вашите условия. 

Ще ви покажа как да направите това.

15 съвета за успешен живот

Независимо от това към какво се стремите (каква е вашата цел), тези стъпки се доказаха за мен и моите клиенти. 

Когато ги използваме, без значение какъв успех търсим, ние ускоряваме процеса на достигане до там.

1. Определете вашите основни ценности

Голяма част от конфликтите, които имате в живота си, съществуват просто защото не живеете в съответствие; не си верен на себе си.СТИВ МАРАБОЛИ, БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ ВИЕ

Когато отделите време да дефинирате ценностите си, вие създавате основа за изграждане на живота си. Но много хора не успяват да изяснят ценностите си и в резултат на това поемат по-дълъг път към значим успех. 

Без ясни ценности можете да предприемете скъпи заобиколни пътища, да постигнете празни успехи или да се почувствате конфликтни.

Спрете да сравнявате!

Когато чувствате, че постоянно сравнявате живота си с други хора или просто не сте сигурни какво искате, тогава трябва да проверите ценностите си.

Предлагам да създадете списък с ценности и вярвания, като изберете няколко от най-важните фактори, които ще ви насочат при избора на значими цели.

Вашият списък може да включва неща като семейство, сигурност и богатство. Или може би придавате по-голяма стойност на свободата, приключенията и творчеството. 

Опитайте се да намалите списъка си до около три от най-важните приоритети. Когато го направите, ще откриете, че е много по-лесно да изберете посока, да вземете уверени решения и да успеете според вашите условия.

2. Изяснете целите си

Какво искате да постигнете –наистина? Често хората не отделят време да се запитат какво искат.

Някои хора преследват лъскави предмети, като никога не се посвещават достатъчно на една цел, за да постигнат успех. Други инвестират твърде много, отдадени на грешната цел, страхувайки се да не се откажат или да разочароват другите.

Постигането на дългосрочни цели изисква планиране, усилия и фокус, поддържан във времето. Изберете мъдро и се уверете, че тези цели са в съответствие с вашите ценности.

Рецептата за успех е различна за всеки. Един човек може да се чувства най-добре като цифров номад, пътувайки до различна страна всеки месец. Друг човек може да процъфтява навреме със семейството и да живее в мечтания дом.

Това, което ще ви накара да блеснете, е напълно уникално за вас. Така че изяснете какво искате да постигнете и какви стъпки ще предприемете, за да го постигнете.

3. Бъдете обучаем, а не победител

Често хората подхождат към успеха с нагласата „всичко или нищо“, при която или печелите, или губите. 

Или си добър или лош, прав или грешен, умен или глупав. Този начин на мислене оставя малко място за грешки и твърде много място за отказване, когато нещата не са перфектни. 

За да продължите напред в преодоляването на перфекционизма, ще трябва да замените този подход „всичко или нищо“ с „всичко или нещо“.

Грешките ви движат напред!

Да правите грешки е много по-добре, отколкото да не опитвате изобщо. Процесът на проба и грешка ви помага да се научите. Придобивате мъдрост и ставате по-добри с времето.

Напредъкът ми в спорта фехтовка се увеличи десет пъти през деня, когато реших да използвам всяка тренировка, урок, събитие и двубой като учебен опит, вместо като възможност за победа. 

Печеленето идва по-бързо, когато премахнете фокуса от него и вместо това се фокусирате върху това да станете гъба, попивайки всеки опит като знание, което да ви помогне да се подобрите.

Това не означава, че не искаме да спечелим. 

Това означава, че ако прекрачим ученето, за да посегнем към победата, ние поставяме огромна бариера пред себе си – повярвайте ми, научих това по трудния начин. Когато разберете как да бъдете успешни в живота, ученето на възможно най-много води до по-големи печалби.

4. Създайте своя собствена система за поддръжка

Големите цели не се постигат за една нощ. Изграждането на успешен бизнес, написването на книга, получаването на диплома – изисква упорит труд и ангажираност, за да осъществите тези мечти. Но не е нужно да преминавате през това сами и не трябва!

Намерете подкрепа!

Вземете треньор, наставник или група за отчетност, за да продължите напред.

Ако разчитаме само на себе си, това е като да имаме един реактивен ранец, който вървим към цел. С подкрепата на екип имаме ракетна мощ, постигайки целите си много по-бързо – vroom!

Създаването на този тип система за поддръжка ще ви помогне да останете мотивирани през предизвикателствата, да получите помощ, когато имате нужда от нея, и да се поучите от опита на другите. 

5. Отделете си време

Може би сте чували за правилото за 10 000 часа, популяризирано в бестселъра на Малкълм Гладуел на New York Times, Outliers. Гладуел предполага, че са необходими 10 000 часа умишлена практика, за да придобиете майсторство. (това е около 90 минути на ден в продължение на 20 години). 

Това е идея, базирана на доклад от 1993 г. от Андерс Ериксон, професор по психология в Държавния университет на Флорида. Но много хора се отказаха от това „изискване за 10 000 часа“, включително самият Ericsson.

Ангажираност и последователност

Ако искате да станете добри в нещо ще трябва да отделите време. Хубавото е, че това време изобщо не е много. Според неврологията – прекарвайки само 10 до 20 минути на ден за ново умение, мозъкът ви ще успее да съхрани почти всичко, което сте научили.

Ако нямате 10 000 часа, за да научите нещо ново, започнете с 20 минути на ден. Посветете се на това.

Ако трябва да практикувате, учите, експериментирате и прилагате, за да успеете, направете го. Поставете времето, където е необходимо. Никакво усилие не е напразно, ако държим под око целта си, дори ако един или два или три опита ни се струва, че не стигаме до никъде.  Отделете колкото време е необходимо и ще видите, че резултатите няма да закъснеят.

6. Посветете се на цел, за която сте готови да работите

Необходими са много упорит труд и смелост за постигане на дългосрочни цели. Хората, които откриха успешна компания, написаха роман без сделка за книга или станаха големи в шоубизнеса, трябваше да положат усилия, за да стигнат от нищо до нещо. 

Те не знаеха, че ще успеят, но все пак упорстваха. 

„Успехът се развива от вашата готовност да се опитвате многократно за пробив – да се потите докрай, докато солта на душата ви се разсипе на пода.“ 

Преди да се ангажирате с целта си, уверете се, че наистина я искате. Какво означава толкова много за вас, че сте готови да вложите кръв, пот и сълзи, за да го осъществите? 

7. Вдъхновете се

Може вече да имате ясна визия за мечтите си, но не всеки го прави. Ако се чувствате неясно относно пътя напред, излезте и проучете. 

Вдъхновението е навсякъде

Ходете на лагери, клиники, конференции и ритрийти. Вземете частни уроци и четете книги. Когато излезете там и опитате нови неща, е по-вероятно да намерите вдъхновение как да бъдете успешни в живота.

Подходете към успеха с любопитство за да откриете тази визия за успех, която ви допада.

8. Поемайте (изчислени) рискове

Търсенето отвъд мястото, където се намирате днес, до мястото, където искате да отидете, означава да излезете извън зоната си на комфорт. Това означава, че понякога ще трябва да си подавате врата и да поемате рискове. 

Не казвам че трябва да напуснете работата си тази секунда. Когато оцените напълно ситуацията си, можете да поемете пресметнати рискове, които в крайна сметка ще доведат до успех. 

Няколко съвета, които трябва да имате предвид:

  1. Колко спестявания ще са необходими, за да ви прекара през тази смяна?
  2. Дали намаляването на начина ви на живот би осигурило гъвкавост за изследване на нова посока?
  3. Имате ли други хора, които да имате предвид, когато вземате това решение? 
  4. Оценете възможностите си: Компаниите наемат ли активно в новата ви област?
  5. Имате ли нужда от обучение или образование, за да осъществите тази мечта?

Понякога поемането на рискове може да означава нощен курс веднъж седмично, за да тренирате за тази нова кариера. Или може да започнете странична работа, за да видите дали вашата бизнес идея наистина ще проработи. Може би просто трябва да се срещнете с нови хора и да общувате, за да получите повече информация за тази нова посока. 

В крайна сметка трябва да направите скок на вярата, за да продължите напред. Просто се уверете, че разполагате с наличните ресурси и информация, преди да предприемете тази стъпка.

9. Учете се от експерти

Ако искате да осветите пътя към успеха, потърсете хора, които вече са го направили. Кои са капитаните в индустрията, на които се възхищавате? Разберете как са превърнали мечтите си в реалност. 

Приложете навиците на успешните хора, на които искате да подражавате.

Изучавайте успеха на другите

Наблюдавайте, изучавайте и следвайте другите, които успяват по същия път, по който искате да вървите. Отделете време за учене от тях. Намерете поне едно нещо, което да избягвате, или едно нещо, което да приемете всеки път, когато гледате как други напредват към вашата цел (или от тези, които са постигнали целта).

Защо да се ограничавате само до един модел за подражание? Можете да черпите вдъхновение от произволен брой хора, които ви вдъхновяват. Когато се учим само от един учител, ние знаем само това, което този един човек знае. Когато се учим от повече от един експерт, имаме векове от знания и мъдрост, на които да разчитаме.

10. Задавайте много въпроси

Много хора се съпротивляват да задават въпроси, защото не искат да звучат некомпетентни или досадни. Но всъщност задаването на въпроси прави точно обратното! 

„Като молят някого да сподели личната си мъдрост, търсещите съвети погалват егото на съветника и могат да получат ценни прозрения. Хората не те мислят по-малко – те всъщност те смятат за по-умен.”ФРАНЧЕСКА ДЖИНО, ПРОФЕСОР В HARVARD BUSINESS SCHOOL

Освен ако не попитате, никога не знаете какво можете да намерите, научите или постигнете. Питай, питай и пак питай. Ще покажете на експерти и ментори, че цените тяхното мнение. Отваряте възможности за разговори, които биха могли да вдъхновят следващата ви идея. 

Просто се уверете, че избягвате скептици, които ви затварят. Хората, които отричат ​​въпросите ви или ви наказват, че сте любопитен Джордж, само ще ви спрат да учите и да се развивате.

11. Получете обратна връзка

Имате нужда от обратна връзка, за да научите и да станете по-добри. Ще придобиете по-пълна представа за вашите силни страни и навици, които може да ви спъват. 

Искането за обратна връзка също ще ви направи по-щастливи и по-продуктивни, казва Шийла Хийн, автор на Благодаря за обратната връзка Науката и изкуството да получаваме добра обратна връзка:

„Хората, които излизат и търсят отрицателна обратна връзка – което означава, че не търсят само комплименти – съобщават за по-голямо удовлетворение. Те се адаптират по-бързо към нови роли, получават по-високи оценки за представянето и показват на другите, че са ангажирани да вършат работата си.“ 

Използвайте доверени хора, които познават работата си, за да ви дадат обратна връзка. Може да си пречим по пътя. Може да се насочим към заешка дупка. Можем да затворим ума си на тъмно място или да си изградим лош навик. Разбирате представата. 

Скованите мисловни модели разсейват ли ви и пречат ли на фокуса ви?

Получавайте редовно обратна връзка и я използвайте, за да коригирате, докато вървите. Също така помага да видите напредъка си и да разберете такива неща в момента.

12. Разбийте целите на малки стъпки

Да мечтаеш за голямо започва с ясна визия какво искаш, дали искаш да откриеш как да бъдеш успешен в кариерата, връзките, изкуството, филантропията и т.н. Затворете очи и си представете живота на мечтите си. След това запишете тези цели.

Когато погледнете всички тези грандиозни идеи, може да се почувствате съкрушително. Но всеки, който е постигнал нещо голямо, е започнал с една малка крачка напред. 

И така, какво ще е необходимо, за да стигнете до там?

Определете малките стъпки, за да стигнете до тази точка на успех. Когато разделите големите цели на малки стъпки, ще видите какво е необходимо, за да превърнете тези мечти в реалност.

13. Правете си почивки

В проучване от 2004 г., публикувано в Nature, изследователите в университета в Любек в Германия обучи участниците да решават дълга трудна математическа задача. След добра нощна почивка, когато участниците се върнаха за повторно тестване, тези, които са спали осем часа, са имали повече от два пъти по-голяма вероятност да решат проблема по по-лесен начин от тези, които не са спали.

Трябва да правите почивки и да си почивате много. 

И така, какво ще е необходимо, за да стигнете до там?

Прегарянето само ще влоши здравето ви и ще ви попречи да мислите ясно. И когато откриете, че се удряте в стена, спете на нея. По-вероятно е да намерите решението след почивка.

14. Продължавайте да текат творчески сокове

Създайте си навик да включвате творчески дейности в рутината си. Американската психологическа асоциация посочва, че рутинното творчество разширява ума, подобрява решаването на проблеми и повишава производителността. 

Ето как да включите рутинното творчество в живота си:

  1. Следете новите идеи, когато се появят
  2. Поемете нови предизвикателства, които изискват разрешаване на проблеми и нови подходи
  3. Разширете знанията си чрез курсове или четене извън това, което е вашият балон
  4. Обградете се с интересни хора, които могат да разширят перспективата ви
  5. Опитайте интересни неща, които стимулират мозъка, като ново хоби или пътуване до музей

15. Грижете се за здравето си

„Болният човек иска само едно нещо; здравият човек иска хиляди неща.КОНФУЦИЙ

Често стремежът към успех може да остави опасенията за здравето на заден план. Полагате допълнителни часове, за да превърнете мечтата си в реалност. И това е добре, но никога не трябва да жертвате здравето си. 

Мислете от гледна точка на дългата игра

Искате да живеете дълъг, успешен живот, а не прегаряне. Това означава да проверявате тялото си всеки ден и да включите здравословни навици в ежедневието си.

И така, какво трябва да направите? Когато става дума за здраве, повечето от най-добрите здравословни навици са доста прости: Яжте добре, Спете добре, Спортувайте добре.

Harvard Health препоръчва: 

  1. Хранете се здравословно
  2. Упражнявайте се ежедневно (30 минути умерено упражнение ще свърши работа)
  3. Поддържайте здравословно телесно тегло
  4. Избягвайте прекомерното пиене
  5. Откажете пушенето
  6. Почивайте си и спете достатъчно

Успехът започва с определянето на това какво означава това за вас, след което неуморно работите към тази мечта. 

Когато се ангажирате да го осъществите и се обградите с подкрепящи хора, ще откриете, че пътят към успеха се издига пред вас.