Обрат: Скандинавската диета e по-добра от Средиземноморската

Обрат: Скандинавската диета e по-добра от Средиземноморската | Диана

Учени от университета на Копенхаген са установили, че със скандинавска диета може да сe свалят три пъти повече излишни килограми, в сравнение с който и да било друг режим на хранене. Освен това тя осигурява профилактика за инфаркти и инсулти.

Десeтилетия наред кардиолози и диетолози превъзнасяха Средиземноморската диета като най-добра в света. Твърдеше се, че именно този режим на хранене осигурява най-голяма продължителност на живота и защитава хората от множество болести. Затова менюто съдържащо зехтин, зеленчуци, плодове, риба и морски дарове се смяташе за образцово.

Но датските учени са открили значително по-ефективна диета и за отслабване и за профилактика на сърдечносъдови заболявания.Те са установили, че скандинавската кухня, включваща горски плодове, риба и различни зеленини, гарантира най-добър ефект.

Скандинавската диета е наситена с плодове и зеленчуци (особено горски плодове, зеле, кореноплодни и бобови култури), картофи, кашкавал, обезмаслено мляко, пресни зелении, гъби, орехи, пълнозърнести хлебни изделия, месо от домашни птици или дивеч, риба и морски водорасли.

При тази диета се употребява минимално количество червено месо, което намалява количеството на приеманите мазнини. В изследването на датските учени са участвали 181 мъже и жени, страдащи от затлъстяване. С помощта на скандинавската диета те успели да свалят тройно повече излишно тегло, отколкото при традиционното меню. Констатирано било и значително понижаване на кръвното налягане.

Източник: MyClinic.BG