Шест от най-опасните диети

Шест от най-опасните диети | Диана

Екстремното отслабване винаги крие риск от сериозни заболявания!

Диетолозите често пъти ни напомнят, че отслабването е дълъг процес, изискващ комплексен подход. А стремежът със всякакви средства и в най-кратки срокове да се избавим от досадните килограми в крайна сметка води до загуба не само на тегло, но често пъти и на здраве.

Специалистите са отсяли от цялото многообразие хранителни режими шест от най-опасните за здравето диети. Те дават само временен ефект, но не това е най-страшното. Човешкият организъм просто не може да се справи натоварването, на което е подложен. Екстремното отслабване винаги е съпроводено от риска да се развият сериозни заболявания.

1. Безсолната диета

Според диетолозите това е най-опасният способ за сваляне на излишни килограми. Първоначално тази диета е била създадена за хора, които страдат от заболявания на бъбреците и други недъзи, съпроводени от силни отоци. Но при здрав човек, отказа от употребата на сол заплашва с дефицит на натрий в кръвта, а това води до проблеми с бъбреците и сърцето. При тази диета тегло се губи стремително, но главно заради повишения пикочогонен ефект.

2. Нискомаслената диета

Тя е на второ място по степен на опасност. Тази диета позволява да се премахват до 3 килограма седмично, но последствията ѝ са непредсказуеми. Мастните киселини, които постъпват с храната, способстват за усвояването на всички витамини, които се разтварят в мазнини. Ако мазнините бъдат изключени тотално от храненето, това неизбежно ще доведе до авитаминозни проблеми с кожата и с косата. А ако количеството на мастните киселини не превишава 20% от дневната норма, то веднага се понижава нивото на „добрия” холестерол, който защитава сърцето и съдовете.

3. Монодиета

При този режим на хранене човек употребява едни и същи продукти в продължение на няколко дни. Дефицитът от хранително разнообразие заплашва не само с физически разстройства (нарушения в работата на храносмилателния тракт и обмяната на веществата), но и с психична дестабилизация – появата на стрес.

4. Диета с белтъчини

Отказът от зърнени храни, плодове и зеленчуци и замяната им изцяло с риба и месо претоварва бъбреците и води до образуването на камъни в тях. Човешкият организъм не може да съществува без въглехидрати, твърдят експертите. Неслучайно едно от най-жестоките изтезания, което водело до бавна и мъчителна смърт в миналото, било осъденият да яде само месо.

5. Диета с течности

Това е когато в продължение на месец се употребяват само течни храни. Диетолозите предупреждават, че тя нанася непоправими вреди на храносмилателната система. Отсъствието на парченца храна води до атрофия на някои отдели от стомашно-чревния тракт.

6. Шоколадова диета

Тя е най-малко опасната в този списък. С тази диета може да се свалят около 2 килограма. Тя се спазва не повече от 7 дни. Дневната доза е 1 стандартен горчив шоколад и неограничено количество кафе. Страничните ефекти са парене в стомаха, постоянно главоболие, проблеми от интимен характер като нарушения в менструалния цикъл и понижаване на либидото, независимо от това, че при нормален хранителен режим шоколадът е афродизиак.

Източник: Detox Foods