Нискомаслената диета не гарантира отслабване

Нискомаслената диета не гарантира отслабване | Диана
Нискомаслената диета е неефективен начин за трайно отслабване, сочи американско изследване.
Авторите му от Медицинския колеж към Харвардския университет в Бостън са стигнали до заключението, след като са анализирали 53 предишни проучвания, обхванали над 68 000 души.

“Зад настоящите хранителни препоръки да се ограничават мазнините, които съдържат над два пъти повече калории на грам от въглехидратите и протеините, стои схващането, че ограничението по естествен начин ще доведе до загуба на тегло. Направеният от нас анализ ясно показва, че науката не подкрепя нискомаслената диета като оптимална стратегия за отслабване в дългосрочен аспект”, казва ръководителят на изследването Диърдри Тобаяс.

В краткосрочен аспект нискомаслената диета наистина оказва ефект върху отслабването в сравнение с неспазването на хранителен режим. Анализът обаче показва, че в дългосроченаспект няма разлика между нискомаслените и високомаслените диети по отношение на средната загуба на тегло.

“За да се справим с епидемията от затлъстяване, трябва да потърсим по-ефективни в дългосрочен аспект подходи към отслабването и поддържането на здравословно тегло”,
допълва Тобаяс.

Източник: Дир.БГ