Гладуването и нискокалоричните диети не сe препоръчват след 40-те

Гладуването и нискокалоричните диети не сe препоръчват след 40-те | Диана

Най-добре променете начина си на хранене и се движете повече, но без претоварване.

С възрастта при много хора натрупването на поне няколко килограма в повече е заложено генетично. Затова и по-често се появява проблемът с наднорменото тегло. Основна причина за това са хормоналните промени, извършващи се в организма особено на жените на възраст 40-45 години.

Вече можеда се счита за научно доказана още една причина за увеличаването на теглото – промененият вкус предизвиква по-силно, а понякога дори непреодолимо влечение към сладките храни.

Така например изследване, цитирано от списанието Woman’s Day показва, че 35% от жените след периода на климакса престават да приемат сладки неща и съответно не контролират тяхното количество в ежедневното си меню, но 45% съзнателно употребяват повече сладко отколкото преди. Само 15-20% от жените продължават да се ограничават както преди.

Периодът на климакс се характеризира с намаляване на способността на организма за производството на хормони. Настъпват промени във фигурата – мазнините са наслагват в областта на бедрата, корема, в долната част на лицето.

Хормоналните изменения влияят активно на преразпределянето и увеличаването на подкожните мазнини. Това нарастване е необходимо на организма, тъй като при намаляване на производството на половите хормони (естроген) тази функция се извършва от мастната тъкан – процес, който е от особено важност.

Твърде настойчивите опити за избавяне от излишните килограми могат да доведат до намаляване на естрогена в кръвта, което ще доведе и до изостряне на симптомите на климактуриума (безсъние, колебания в температурата на тялото, състоянието на кожата и т.н.).

Процесът на нарастване на подмастната целулоза след 40-45 годишна възраст се извършва не само при пълните жени, но и при по-слабите. Смята се, че първите по-лесно понасят промените на климакса, защото те не са проявяват толкова външно: цветът на лицето не се променя, бръчките не се забелязват.

Специалистите не препоръчват на жените след 45 години гладуване и нискокалорични диети, също както и големи физически натоварвания. Най-добре е те да се хранят обмислено, за да избегнат проблема с бързото натрупване на наднормено тегло. Прилагането на диети би могло да има по-добър ефект след приключването на периода на менопауза.

Не трябва да се забравя също, че през този период се извършват промени и в обменните процеси на организма. Калцият интензивно се извежда от организма, а това води до отслабване на костната тъкан и като последица могат да възникнат остеопорозата или различни заболявания на гръбначния стълб. При спазването на диета организмът ще страда от допълнителна липса на калций.

Особено вредна на тази възраст е храната, богата на холестерол, тъй като тя повишава риска от образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. 2-3 пъти се увеличава и рискът от инсулт и инфаркт.

Затова и съветът на специалистите е хората на възраст от 40 до 50 години да бъдат особено внимателни с прилагането на различни диети. Те трябва да преразгледат своя начин на живот и да го направят по-активен, но без претоварване.

Източник: Dieti.info