5 неочаквани причини за напълняване

5 неочаквани причини за напълняване | Диана

Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.

Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото
Когато натрупването на килограми е свързано с храненето, в което преобладават пърженото, сладкото, големите порции и алкохолът, няма нищо учудващо. Щом количеството поети калории надвишава тези, които ще бъдат изгорени от организма, логиката е съвсем ясна, пише здраве.бг.

Но как може да се обясни увеличаването на теглото, което се наблюдава понякога, дори ако човек се храни правилно и се движи достатъчно…

Тогава трябва да имаме предвид не количеството приемани чрез храната калории (и съответно колко от тях изгаряме, а съвсем други фактори.

Натрупването на тегло е комплексен процес, който е достатъчно сложен, за да може да се обясни само с една причина.

Тук ние ви предлагаме пет фактора, които нямат нищо общо с храната или евентуалната диета, но, както се оказва, често водят до повишаване на килограмите над нормата:

1. Може да пълнеете заради… недоспиване

Тялото функционира най-правилно, когато е отпочинало. Ако сънят не ви достига, организмът преминава в ниво на психологичен стрес и по биохимичен път започва да трупа килограми – за да се застрахова и предпази от евентуални последствия.

Когато човек е уморен, той по-трудно се справя със стреса и изпитва нужда от повече храна, за да произведе енергията, която му е необходима, за да се бори успешно със стресовите натоварвания.

Симптомите, на които може би не обръщате достатъчно внимание, са непрекъсната или честа умора, недостиг на енергия, лесна уморяемост, раздразнителност.

Изчислено е, че дори 15 минути сън повече имат поразителен ефект. Ако можете постепенно да прибавяте по толкова към традиционното си количество сън, ще дойде момент, в който ще осъзнаете колко именно ви е достатъчно, за да се събуждате отпочинали и готови за деня.

За това може да помогне и изработването на режим на съня – заспиването и събуждането в почти еднакво време, повечето движение преди сън, вечерята поне 2 часа преди лягане, контрастния душ преди сън.

2. Може да пълнеете заради… стрес

Стресът изглежда толкова логичен спътник в днешното всекидневие, че мнозина не му обръщат нужното внимание. А той изисква все повече от тялото и го натоварва допълнително – като физически, така и психически. Появява се и при поемането на твърде много работа и отговорности, и при повече пътувания, и при финансови, семейни и други проблеми.

Във всички тези състояния, тялото започва да се запасява с източници на енергия, т.е. преминава в “режим на оцеляване” – забавя метаболизма и трупа химични вещества като кортизол, лептин и другихормони, които създават предпоставки за затлъстяване (особено в областта на корема).

Много хора започват да се хранят повече – защото изпитват повече глад. Но храната е временно решение в такова състояние. Тя не решава проблема със стресовите фактори и затова не е решение.

Човекът, поставен под стрес, предпочита сладките храни, които произвеждат повече и по-бързо енергия и увеличават количеството серотонин – хормонът, който има успокояващ ефект. Но това не е правилното решение – всъщност са нужни повече почивка и движение, което ще изгори по-голямо количество калории и така ще допринесе за подобряване на здравето.

3. Може да пълнеете заради… лекарства

Някои медикаменти, включително такива срещу депресия, мигрена, припадъци, хипертония и диабет, могат да доведат до напълняване – от незначително до 5-6 кг само за месец. Някои стероиди, хормоналната заместваща терапия и дори орални контрацептиви също предизвикват наслагване на излишно тегло.

Понякога този ефект се наблюдава дори при хора, чийто начин на живот е напълно в здравословните норми – и храненето и движението.

Евентуалната поява на тези негативни последици обаче е строго индивидуално и зависи най-вече от особеностите на съответния организъм – увеличава ли се апетита, как тялото съхранява мазнините, променят ли се и с колко нивата на инсулина.

В случая с антидепресантите ефектът от напълняването може да не е свързан дори с начина на действие на самото лекарство – когато човек започне да се чувства по-добре, нормално е и апетитът му да се повиши.

Други медикаменти водят до задържане на течности в организма, което нормално води до покачване на теглото. Това състояние обаче лесно се коригира, защото не става дума за натрупване на мастна тъкан.

Лекарствата, за които се знае, че най-често могат да доведат до напълняване са:

– стероидите;
– антидепресантите;
– тези срещу диабет;
– медикаментите срещу високо кръвно и някои други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Важно е също така да се знае, че няколко килограма в повече дори могат да помогнат при лечението с тези медикаменти. Алармиращо е само ако натрупването е по-значително и е трайно. Ако такава тенденция е налице, най-добре е да се вземат незабавни мерки – промяна в диетата и повече движение.

Не прекратявайте приема на лекарствата без консултация със своя лекар – това може да има опасни последици!

4. Може да пълнеете заради… някакво заболяване

Най-често такава тенденция показва хипотиреоидизмът. Понижената (или липсваща) функция на щитовидната жлеза води до забавяне на метаболизма и съответно увеличаване на теглото.

Ако чувствате непрекъсната умора, летаргия, подуване, спите твърде много, често и лесно настивате или имате главоболие, добре е да потърсите консултация със своя лекар или със специалист.

Значително по-рядко до напълняване може да доведе увеличеното производство в организма на хормона кортизол (т.нар. синдром на Кушинг)

5. Може да пълнеете заради… менопаузата

Както е известно, менопаузата настъпва при жените на различна възраст, но в повечето случаи в средна. Тенденция към по-ранна поява се наблюдава при жените, които водят по-застоял живот.

Пониженият метаболизъм е естествен процес с напредване на възрастта. Същевременно настъпващите хормонални проблеми водят до изострен глад, депресивни състояния и по-лош сън.

Менопаузата е процес, предизвикван от много фактори. Когато жената навлезе в нея, тя губи естроген и това почти винаги води до промени във фигурата – най-често отслабване в областта на бедрата и краката. За сметка на това започва натрупване при корема – процес, характерен повече за мъжкия пол.

Ключът към предпазване е правилното хранене и повече движение – това ускорява метаболизма и изгарянето на калории. Физическите натоварвания спомагат и за запазване на костната плътност, т.е. предпазват от появата на остеопороза.

Правилното за възрастта хранене трябва да включва контрол върху количеството приемани калории, както и избор на храни, богати на калций и витамин D.