5 мита за диетите, които ни карат да дебелеем

5 мита за диетите, които ни карат да дебелеем | Диана

Мит №3 – Ако тренирате можете да ядете колкото си искате.

Има много диети за отслабване, които повечето жени с охота опитват, само и само да намалят килограмите. Заедно с полезните съвети, обвързани с диетите, съществуват и много митове, на които не трябва да се доверяваме.

Мит №1 – Докато ядете здравословни храни, не трябва да се притеснявате за калориите.

Истината е, че задължително трябва да се притеснявате за калориите! Няма значение дали сте заменили белия хляб с пълнозърнест – това не означава, че пълнозърнестият не е калоричен.

Същото важи и за кафявия и белия ориз, черния и млечния шоколад и много други продукти, които имат алтернативни на рафинираните си вредни форми.

Дори смятаните за здравословни храни трябва да бъдат консумирани с мярка, защото те също носят калоричен заряд.

Мит №2 – Можете да свалите 10 кг за 2 седмици.

Истината е, че вероятно може и да може да ги свалите, но устойчивостта им няма да е добра. Тоест, краткотрайните хранителни режими по-скоро имат временен бърз ефект, отколкото търсения окончателен такъв.

Всъщност, ако съумеете да намалите дневния прием на калории с около 500 – прием на 300 калории по-малко с храната и изгаряне 200 с упражнения, ще започнете да отслабвате с около 1 кг на седмица. А това е истинският здравословен начин.

Мит №3 – Ако тренирате можете да ядете колкото си искате.

Истината е, че винаги трябва да внимавате какво ядете. Няма значение какво и колко тренирате, храненето е от огромно значение. Например, за да изгорите 400 калории средностатистически трябва да извървите 4 км.

Така че, изгарянето никак не е лесно, ако си позволявате повече лакомства от нормалното, ще трябва да бягате на пътеката с по 1 час повече от обикновено.

Мит №4 – По-добре да ядете повече, но малки порции, отколкото малко на брой, но обемни порции.

Има частица истина в този мит. Нашият метаболизъм се засилва, когато хапнем нещо, за да може да го обработи и използва като енергия. Така че, когато ядем малки порции по-често, тялото ни ще е с повишен метаболизъм и ще ни е по-лесно да отслабнем.

Разликата обаче е във вида калории, които приемаме. Ако хапваме често по малко шоколад, няма как да очакваме ефект. Видът на приетата храна е важен, не само количеството.

Мит №5 – Винаги е добра идея да преминете на салата.

Истината е, че салатите могат да ви попречат да отслабнете в доста случаи. Повечето от нас се обръщат към зеленчуците, когато искат да отслабнат, но тук количеството е важно. Ако прекалите с огромна салата, от нея ще получите повече калории като бройка в сравнение с един чийзбургер, според специалистите.

Изводът е, че храненето трябва да е балансирано и много премерено, ако искаме то да ни носи ползи за здравето.