Правила и диета при разстройство

Правила и диета при разстройство | Диана

Ако правилно изберем и спазваме диетата когато имаме разстройство, тя гарантира успешно лечение. Нищо ново под слънцето, нали? Но знаем ли каква точно диета при разстройство е най-добрата?

Препоръчително е в първата фаза на заболяването, придружено с диария, да не се приема никаква храна, съветват от medikforum.ru. Задължително е обаче да се приемат много течности – чай без захар, отвара от шипки или боровинки, също без подсладители. Захранването след една поне 24-часова пауза започва с малки количества сухар или препечена филийка. Както захарта, така и мазнините – животински или растителни, са противопоказни в лечебната диета при разстройство. При разширяването й най-напред постепенно се въвеждат богати на витамини и минерали протеинови храни.

Специално внимание във всяка диета при разстройство отделяме на черния чай. Експериментално е доказано, че той може да е основа на профилактиката срещу чревни зарази: блокира размножаването на близо 80 вида патогенни чревни бактерии. Полифенолите, които чаят съдържа, са естествени антиоксиданти и по тази причина напитката увеличава чувствително съпротивителните сили на организма. При вече започнала чревна инфекция черният чай лекува не по-зле от антибиотиците. Не е нужно да се разболеете, за да изпитате благотворните ефекти от приема на черен чай. Той върши работа не само в диета при разстройство: благодарение на съдържащия се в него танин неутрализира подуването на корема и къркоренето на червата. Ако имате такива проблеми, но без разстройство, не търсете медикаменти – просто си направете една качествена чаена запарка.

Не забравяйте, че щадящата диета при разстройство изключва всякакви храни с фибри или груба структура – плодове и зеленчуци, както и мазна, пикантна, пържена храна. След захранването със сухари, бульони, леки супи и изкиснато сирене може постепенно да се въвеждат варено нетлъсто месо, ориз и картофи, но през първите 1-2 дни храните не бива да се смесват. През цялото време може да се пият леко посолена вода, в която са варени ориз и/или моркови. Хапвайте варен ориз, той също е добър “агент” за диета при разстройство.

Много важен момент във всяка диета при разстройство е да не се допусне обезводняване. Не приемайте наведнъж големи количества вода или чай: пийте по 2-3 глътки на всеки десетина минути. Течностите трябва да са със стайна температура.

Източник: www.lekar.bg