ИМА ЛИ ДИЕТА, КОЯТО ДА СЕ ЦЕЛИ КЪМ МАЗНИНИТЕ САМО НА КОРЕМА?

ИМА ЛИ ДИЕТА, КОЯТО ДА СЕ ЦЕЛИ КЪМ МАЗНИНИТЕ САМО НА КОРЕМА? | Диана

За съжаление такова животно няма, но има насоки, които да ви помогнат да разработите диетата си в правилна посока.

Има обаче много фиктивни диети в интернет, които твърдят че се целят само в мазнините около кръста и корема, както и много такива упражнения.

Повечето от тях наистина могат да свалят мазнини от тялото ви, но няма такава диета, която да свали мазнини точно в определено място.

След като приемем, че свалянето на мазнините по корема е трудно и няма магическо хапче, включително и магическа диета – нека разгледаме нещата, които доказано работят. Генетиката предопределя местата, където някои хора складират повече мазнини, но битката срещу тях е най-вече в диета и упражнения в комбинация. Свалянето на калорийния прием и увеличаването на упражненията е ключът към резултатите. Това не е нещо ново и магическо, но доказано работи.

Няма масова диета, която да гарантира свалянето на мазнините, но някои храни са доказал се помощник в изчистването. Проучване сред 1000 възрастни, анализира фактори от начина на живот, които влияят на шкембенцето. Там става ясно, че за всеки 10 грама разтворими фибри приети на ден (половин паница боб) дълбоките мазнини които обграждат органите, се намаляват за 3,7%. За 5 години това може да се разгледа като намаляване на талията с почти 4 см. Сред зърнените храни, овесът е най-богат на такива фибри, но ечемика и ориза също заемат челни места, както и боба, цитрусовите плодове и ягодите. Може да набавите 10-те си грама и от хапването на две ябълки или паничка с грах.

Ами упражненията? В същото проучване се подчертава, че редовната интензивна физическа дейност значително намаля мазнините около корема, а дори и по-умерените натоварвания спомагат за това.

Честото приемане на алкохол обаче може да доведе до натрупване на мазнини именно там, така че се въздържайте. Особено по Коледните и Новогодишните празници това е трудно, но помнете каква ще бъде наградата, ако се въздържите от това изкушение. Мазнините са опасни не само за здравето – те повишават риска от хипертония, диабет, болести на черния дроб и дори проблеми с ерекцията. Имайте предвид, че и дамите харесват повече изчистени и здрави мъже. И още – с изчезването на мазнините по корема, нивата на тестостерон се покачват.