Диетолог №1 д-р Енджи Касабие: Ето как да отслабнете, като се храните по 5 пъти на ден и не се лишавате от нищо!

Диетолог №1 д-р Енджи Касабие: Ето как да отслабнете, като се храните по 5 пъти на ден и не се лишавате от нищо! | Диана image 1

Диетоложката Енджи Касабие е истинска сензация в родните артсреди. С нейния режим на хранене килограми топят актьори, певци, тв водещи. Д-р Касабие изготвяше здравословното меню на холивудските звезди Силвестър Сталоун, Робърт Де Ниро, Джейсън Стейтъм, докато снимаха в София. Родената в Бейрут Енджи е асистент в “Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене” в Медицинския университет. Паралелно с това защитава магистратура и докторантура във Вашингтонския университет със специалност “Диететика”. През 2006 г. тя създаде първата компания в България за здравословно и диетично хранене.

SL273819

– Д-р Касабие, как да се ориентираме в океана от диети напоследък, коя от коя „по-ефикасни“ и „безвредни“?

– Не вярвам в нито една строга диета – плодова, зеленучкова и пр. Противник съм на резките ограничения, те са опасни. Всичко трябва да е умерено.

– Много разпространена е безвъглехидратната диета, в която се набляга на месо и салати?

– И е много вредна. Приемът на големи количества месо води до увеличаване на холестерола и триглицеридите. Липсата на въглехидрати пък води до намаляване на нивото на инсулина, на енергията и паметта, до косопад и проблеми с бъбреците. Усилва се апетитът за сладко, защото организмът е лишен от бавните въглехидрати – като картофи, ориз, макарони, хляб. Трябва да е ясно, че пълнеем не защото ядем въглехидрати, а защото прекаляваме с тях. За деня ни трябват 60 процента въглехидрати, за да имаме енергия и силна памет. Грешката, която хората правят е, че приемат големи количества храна. Защо? Заради стреса и напрежението в работата започваме да пропускаме хранения. И ядем веднъж на ден. Тоест, когато сме прегладнели. Тогава човек се нахвърля и поглъща двойно количество. Трябва да се храним бавно и да дъвчим храната минимум 20 минути, за да усети организмът ситост.

– От кое се пълнее повече – от сандвичи, или от ястия със сос?

– Сандвичът се състои от цял хляб – например пълнена франзела или багета. Като ядем манджа, си взимаме една порция, независимо какво съдържа тя – въглехидрати, зеленчуци или месо. Тази порция може да се изяде на повече хапки, отколкото един сандвич – той не е повече от 10-15 залъка. Следователно много по-бързо се изяжда и няма да ни стигне. Ще си вземем допълнително картофки или още един сандвич. Което е лошо.

– Отричате драстичните диети, но какви правила на хранене препоръчвате на вашите пациенти?

– Много е важно да се храним редовно. Тогава се храним, преди да усетим глад, тоест приемаме по-малко количество. Лекарите объркаха хората – единият казва яж месо, другият – яж плодове. Аз казвам: яж всичко! Нямаш време за обяд – изяж един шоколад. Но това да ти е обядът. А не шоколад, после второ, после трето. Сутрин може да изядете една филия, или баница, или кроасан. Но не баница от 300 г, а едно умерено количество – примерно 150-160 г. И да забравете междинните хранения, те са най-вредни. Примерно в офиса сте, не сте яла и някой вади фъстъци или бонбони. Хоп, хапвам. Това е опасно, защото после човек не се сеща за него. И ако аз ви попитам какво сте яла днес, ще кажете – нищо.

– Казвате: Яж всичко. Значи не всичко вкусно е вредно?

– В никакъв случай. Ключът е в количествата и правилното хранене. Най-използваните медикаменти не само в България, но и по света са антидепресантите, които ни успокояват от стреса. Когато дойдох в България преди години, рядко виждах дебела жена – на 50 една беше пълна. Сега на 50 жени има две слаби. Това е от стреса, некачествената храна и лошия режим.

– В момента се водят различни кампании – срещу пълните с растежни хормони пилета, нитратните салата, некачественото мляко… Вие към кои храни не посягате?

– Ще ви кажа следното: Няма нищо полезно! Навсякъде в света е така. Атмосферата е замърсена. В Щатите, в Европа навсякъде храната е лоша. Само се успокояваме, когато понякога си купуваме екологично-чисти, нискомаслени продукти. Няма смисъл да ползвате биохрана, а после пак другата. Естествено, че домашните пилета са по-добри от купешките. Ако си вземете домати от градината на баба, те пак са по-качествени. Но няма как да се снабдявате само от там.

– Биопродуктите са измислица?

– Не мога да кажа, че променят нещо. Освен, че ви бъркат по-дълбоко в джоба.

– Вие купувате ли си продукти от хипермаркетите?

– Естествено, откъде да ям? Пътувам много, но когато съм в България, се храня най-качествено, защото получавам ястията си от моята кухня, която приготвя менюто и за клиентите ми. Ползваме възможно най-качествените продукти на нашия пазар. От град Кубрат ни изпращат прясно телешко, конско, домашен телешки суджук, заешко. Готвим и с еленско. Моят приятел е грък и всяка седмица носи рибата от Гърция. Приготвяме храната правилно по специална техника. В ресторантите с една и съща застояла мазнина правят милион храни. А при нас се ползва зехтин и то много внимателно, защото ако се затопли много, изгаря и става по-неполезен и от обикновеното олио.

– Разкрийте какво съдържа вашето обичайно дневно меню.

– Всичко. Когато нещо ми хареса, ям го дълго време, докато ми омръзне. Сега съм на вълна сьомга. В нашата кухня правим сьомга с коричка от билки и много специален сос. Това ям на обяд и на вечеря вече три дни. Снощи, като си тръгвах от офиса, си забравих храната. Баба ми беше приготвила грах с телешко. Така че вчера на обяд ядох 230 г сьомга, на вечеря – две лъжици грах с телешко плюс една лъжица ориз. Зкусих цедено кисело мляко с бразилски орехи.

– Е, това за цял ден си е жив глад.

– Не е така. Има дни, в които обядвам бургер. Но един, а не три. Когато ни се иска сладко, също можем да си хапнем, но с мярка – парче торта или един сладолед. След това изпийте голяма чаша вода – тя неутрализира вкуса в устата и изведнъж усещаме ситост. Лакомията се лекува, като се яде редовно и навреме – тосет не даваш възможност на организма да огладнее. Препоръчвам също 200-300 мл вода преди и след всяко ядене.

– Сред известните ви клиенти е Стефан Данаилов, приготвяхте храна и за Сталоун и Робърт Де Ниро, когато снимаха в София. Кой е най-дисциплинираният сред тях?

– Всички показаха воля. Горда съм да кажа, че Стефан Данаилов ми е пациент, защото страшно много го уважавам. Много обичам и него, и съпругата му Мария. Желая всичко най-добро на Стефан.

– Той имаше здравословни премеждия…

– Дано всичко да му мине и да се оправи напълно, защото е той е ценен за България. Рядко се срещат такива хора – качествени външно и вътрешно. Имам слабост към семейство Данаилови. Няма човек, който да ги е помолил за нещо – каквото и да е, и те да не са му помогнали.

енджи

– Трудно ли беше да угодите на холивудските звезди, какъв режим спазваха те?

– За мен беше чест да работя за Робърт Де Ниро и Силвестър Сталоун. Де Ниро е изключителна личност. И най-малко известният човек, когото съм виждала, е по-надут от Де Ниро. Той предпочита много леки, изчистени храни. Обича салати и риба, яде малки порции. Сталоун си е звезда от всяка гледна точка. Уважава работата си, знае какво прави, винаги е в суперформа. Поласкана съм, че се съгласи въобще да работи с мен. Той обича спагети, макарони. 60 процента от времето, в което беше тук, му приготвях паста.