Професия нутриционист и с какво е различна от лекар и диетолог

Професия нутриционист и с какво е различна от лекар и диетолог | Диана image 3

В последно време темата за здравословното хранене стана много популярна и всички медии започнаха да я обсъждат в някои случаи до пълно изтъркване. Профилът на хората, които изразяват мнение по темата варира от лекари, диетолози, фитнес инструктури, психолози, кинезетерапевти и масажисти през хора, споделящи личен опит и страстни последователи на специфичен начин на хранене, до врачки, баячки, откровени мошеници и шарлатани.

Последните няма да ги коментирам! Само ще се присъединя към апела на колежката ми Надя Петрова: “Първо да не вредиш!”. Иска ми се обаче да направя ясно разграничение между професионалистите, които по занаятие следва да дават съвети за хранене, както и да ви разкажа повече за професията холистичен нутриционист, която по нашите географски ширини е нещо ново.

books

И така, към кого да се обърнете, ако имате проблем с храненето или се нуждаете от хранителен режим – към лекар, диетолог или нутриционист? Теоритично всеки от тримата би могъл да ви помогне! На практика обаче има известни специфики, които е добре да вземете предвид при избора си.

Лекар – въпреки нивото на медицината в България през последните години, за българите лекарят си остава аворитет и те са готови да му се доверят напълно. В много случаи това е единственият им полезен ход, а и не отричам факта, че с криза в професията или не, в страната ни има добри лекари! По отношение на храненето обаче, на лекарите в България определено им липсва дълбочина на познанието. Общият курс по Хранене и Диетика, изучаван в рамките на един семестър, е по учебник отпреди 30 години, което на фона на динамично развиващата се наука за храненето е неактуален. Затова се стига до случаи, при които на жена с остеопороза се препоръчва да яде сирене или на 3-месечно бебе да се дава плодов сок. Разбира се, има лекари със специфичен опит в областта на храненето и диетиката, придобит вследствие на дългогодишен опит или допълнителни специализации в чужбина. Стандартният лекар обаче би могъл да даде само общи насоки за диетата на пациента си и по-коректно е да го насочи към специалист по хранене, както се прави на запад. В Канада например лекарите работят съвместно с диетолози и нутриоцинисти, и между трите професии се постига синергия, а не конфликт!

Диетолог – В България дипломиран диетолог може да стане лекар, защитил специалност „Хранене и Диететика”. Някои спортни институти също предлагат такъв курс за своите инструктори. Самото наименование „диетолог“ идва от думата „диета“, което ще рече специфичен режим на хранене. Обикновено ролята на диетолога е имено такава – да състави и препоръча на клиента си режим на хранене, който да отговаря на определно негово състояние например режим за отслабване, спортен режим или режим за възстановяване след операция или прекарано заболяване. Повечето режими са временни и следва да се прилагат до постигане на целта им, а не като начин на живот. Професионалният диетолог се ангажира единствено и само с храненето (и евентуално физическата активност), без от него да се изисква или очаква да се съобразява с психо-емоционалното състояние, начин на живот и вкусови предпочитания на клиента.

Нутриционист – Понятието нутриционист произлиза от английската дума nutrition, което в превод означава пълноценно хранене. Модерната наука Nutrition се развива динамично през последните 50 и особено през последните 20 години в резултат на изключителната технологизация и химизация на храната, която силно променя състава и ефекта й върху човешкото здраве. В България нутриционистика не се изучава! Такава специалност може да се придобие в чужд университет (главно САЩ, Канада, Обединеното Кралство) и не е коректно лекари или диетолози, които нямат съответната диплома да наричат себе си нутриционисти.

Основната специфика на специалността холистичен нутриционист, която с колежката ми Надя Петрова, сме завършили в CSNN е, че сме обучени да прилагаме холистичен подход към клиента си и да го разглеждаме като едно цяло от тяло, съзнание и дух. Холистичната нутриционистика търси корена на дадено заболяване или дисбаланс. Препоръките на специалиста са базирани на голям брой симптоми, които могат да се проявят в ранните стадии на едно заболяване, още преди да окажат ефект върху кръвните тестове. Холистичният нутриционист приема, че всеки от нас е уникален като био-химия, предпочитания и начин на живот и се стреми да съобрази препоръките си със спецификата на отделния клиент.

Самите препоръки не се свеждат само до даден хранителен режим (макар че в определени случаи се налага временно следване на такъв), а до цялостни промени в начина на живот и хранене, избора на храни и хранителни добавки (когато такива са необходими), нуждата от движение и физическа активност, начин на мислене, отношение към стреса, почивката и цялостната грижа за тялото. Целта на тези препоръки е да имат дълготраен ефект върху здравето и начина на живот и да възпитат нови полезни навици, които човек да прилага в ежедневието си с цел превенция на здравето. При наличие на болестна симптоматика правилното хранене може да помогне за подсилване на естествените сили на организма с цел по-бързо и ефективно възстановяване.

Професионалният нутриционист следва принципите на Ethics Code не отрича медицината и останалите здравни науки, и когато е необходимо разчита на екипната работа с един или повече специалисти – лекар, хомеопат, психолог, кинзетерапевт, йога или фитнес инструктор с цел максимално ефективно и бързо възстановяване на клиента.

, www.zdravismagi.com