Борба за здраве

Борба за здраве | Диана image 1

Ела Удуард за тежките диагнози и новите навици.

24-годишната Ела Удуард откри тайната на доброто здраве, перфектната фигура и здравословното хранене. Резултатът е над 60 хиляди последователи на блога ѝ, 650 хиляди в Instagram и около 80 хиляди в Twitter и рекорден брой продажби на книгата ѝ – Deliciously Ella Every Day, която оглави класациите във Великобритания още в премиерния си ден.

Кулинарният манифест на Ела е всъщност нейната рецепта за здраве, след като преди повече от две години лекарите ѝ поставят страшната диагноза POTS (Postural orthostatic tachycardia syndrome). Болестта се появява изненадващо като резултат от автономни нарушения, характеризиращи се със сходни клинични симптоми на ортостатизъм – главно обърканост, умора, изпотяване, тремор, тревожност, сърцебиене, ограничен физически капацитет и пресинкоп при изправяне на тялото. Регистрират се и колебания в артериалното налягане. При някои случаи последното се повишава, най-вероятно поради свръхкомпенсаторна реакция на автономната нервна система, в отговор на ортостатичния стрес.

С тази страховита диагноза Ела – дъщеря на британски политик, израснала в семейство, което е закусвало с палачинки и течен шоколад, започва да търси повече информация за болестта си и начините да я пребори. Попада на книгата на Крис Кар, който успява да я пребори със специална диета.

“Крис беше оздравял, благодарение на специален режим на хранене, който включваше много сурови зеленчуци. Когато прочетох книгата му, за пръв път осъзнах колко силна е връзката между това, което консумираме, и случващото се в организма ни. Преходът от един режим на хранене към друг беше много труден, защото съм свикнала да хапвам най-вредните неща на света – шоколадови десерти, бисквити и закуски. Не обичах да ям плодове и зеленчуци”, коментира Ела. Тя включва малко количество сурови зеленчуци в дневното си меню и започва да усеща подобрение. Тогава по-скоро за забавление стартира блога си Deliciouslyella.com, където добавя по три нови рецепти всяка седмица.

В първите шест месеца от съществуването си проектът ѝ регистрира над 100 хиляди посетители, а за следващите девет месеца бройката се увеличава до 900 хиляди. Подобрението в общото й състояние предизвиква лекари и близки на семейството да започнат сериозни проучвания върху връзката между синдрома и режима на хранене на Ела. “Видяхме колко ефективен е този начин на хранене, а сега трябва само да разберем защо се случва така, че промяната на храната се отразява така добре на общото състояние на хората, страдащи от този синдром, воден от медицината за нелечим.”

За свой най-голям успех обаче Ела приема не изненадващия си успех в Instagram и на книжния пазар, а факта, че е успяла да убеди родителите си и двете си сестри – почитатели на традиционната английска закуска, не само да увеличат присъствието на зеленчуци в храната си, но да се превърнат в заклети вегетарианци.

“Двете ми сестри и майка ми промениха тотално режима си на хранене и това подобри много общото им състояние. Моят прогрес смая много доктори, които започнаха да изследват връзката храна – лечение. Това ме радва, защото дава шанс на много други хора да се излекуват. А здравословното хранене не е диета, не е наказание. В началото започвате с включването на един плод или зеленчук, а после смело започвате да ги използвате в основа на ежедневния хранителен режим.”

Краси Генова