Умна стратегия сваля мазния пояс от кръста

Умна стратегия сваля мазния пояс от кръста | Диана
Хора с наднормено тегло и метаболитен синдром нямат никаква полза от белтъчната диета, каза Галина Вутова – инструктор по хранене в ДКЦ “Св.Лука”. Тази диета дава бързи резултати и затова много хора я предпочитат. Когато организмът изчерпи запасите на захар в черния дроб и мускулите, мазнините започват да се разграждат и това е добре. Човек отслабва. Без достатъчно въглехидрати обаче мазнините се разграждат до вредните кетони. Те тровят мозъка, бъбреците и всички органи. Организмът се опитва да ги изхвърли с усилено уриниране. Заедно с тях обаче изхвърля и водата и се обезводнява. На това се дължи бързото отслабване, но то е съпроводено с бързо състаряване, защото организмът буквално “пресъхва”. 25-30% от хората се чувстват добре, като спазват белтъчната диета. Останалите, които са над 70 процента, се чувстват зле, особено жените, които често изпадат и в депресия. Тази диета може да отключи бъбречни заболявания, подагра, хипертония, обясни Галина Вутова.
Не винете наследствеността
“Някои казват: “Майка и татко са пълни, затова и аз”… Да, така е. Само че и майката, и бащата се хранят така, както и детето. В семейството няма изграден модел на здравословно хранене и на спортуване. Едни и същи навици, едни и същи гени. Водещ обаче е навикът и личният ни избор. От него зависи дали ще сме дебели и болни, или ще положим усилия и ще спортуваме, за да не позволим на гените да проявят своя “негативен” ефект” , каза фитнес инструкторката Галина Толкинтън.
Националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева: Трупаме килограми заради “пестящия” ген

Наднорменото тегло и метаболитният синдром са пряко свързани с изобилието от храна в наше време. Първобитният човек не е ял такива количества, каквито ядем днес, нито е имал достатъчно храна през всички сезони. През лятото той е трупал запас от мазнини, които са се складирали в областта на корема, за да му осигурят енергия за зимата. С годините този механизъм се е съхранил.

“Пестящият” ген от миналото обаче не е в полза на съвременния човек. Заради него и днес той трупа пояс от мазнини около корема. Той се превръща в ненужна ендокринна жлеза, която секретира хормони и други вещества,повечето от които са вредни. Те нарушават обмяната на мазнини, въглехидрати, повишават съсирването на кръвта. Тези фактори увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Наричат ги “смъртоносен квартет”, “синдрома Х” заради акумулирания риск от болести и смърт. Всичко това може просто и лесно да се диагностицира и голяма част от тези заболявания да се избегнат, ако килограмите влязат в норма и резултатът трайно се задържи. Това е несбъднато желание на много хора, пробвали какви ли не “чудодейни” диети без особен резултат.