Йо-йо диетите се оказаха по-добри от наднорменото тегло

Йо-йо диетите се оказаха по-добри от наднорменото тегло | Диана

Постоянното сваляне и качване на килограми може би не е толкова вредно за организма, колкото сте смятали до сега. Дори е по-добрия вариант за тялото ви, отколкото алтернативата да останете с наднормено тегло.

Твърдението е на учени от биотехнологичния институт на университет в Охайо, САЩ.

Разбира се, в най-добрия случай е препоръчително да поддържате килограми, които са добри за вашето здраве и да постигате това без диети с т.нар. йо-йо ефект. Изследванията на учените обаче доказали, че като цяло считаните за нездравословни диети с подобен ефект са по-добрият вариант, защото в противен случай тялото е изложено на по-голям риск от диабет и други болести, вследствие на наднорменото тегло.

Обяснението за йо-йо ефекта на диетите се крие в следните факти. Когато промените начина си на хранене, както и количеството приети калории, вашето тяло се опитва да се приспособи към рязкото редуциране на постъпващите калории.

Вследствие на това обмяната на веществата се забавя. В резултат за кратко време могат да бъдат свалени изненадващо много килограми. При много хора обаче този ефект е напълно достатъчен, за да се върнат веднага към обичайните си хранителни навици.

Прекратяването на диетата тогава се превръща в основна причина за скоростно натрупване на „старите“ килограми. Най-лошото е, че забавената обмяна на веществата води и до натрупване на повече килограми, от колкото са били в началото на диетата.

Текстът и изследванията на учените от Охайо не защитават и не препоръчват йо-йо диетите.

Преди да се подложат на каквито и да е било диети, хората с наднормено тегло е препоръчително да се консултират със специалист, тъй като всяка драстична промяна в начина на хранене е стрес за организма, който не заслужава пренебрегване.

Най-важното е организмът всекидневно да получава адекватна доза витамини и минерали. В противен случай последиците могат да бъдат опасни.

Източник: www.gotvach.bg