Най-добрата закуска за отслабване

Най-добрата закуска за отслабване | Диана

Парадоксално, но факт: ново проучване показва, че богатата на протеин закуска може да ви помогне не само да отслабнете, но и успешно да управлявате симптомите на диабет тип 2.

Авторите на изследването твърдят, че суроватъчният протеин, съдържащ се в прясното мляко, киселото мляко и сиренето е най-доброто средство, което може да ни накара да се чувстваме сити, без да преяждаме. Точно и това помага да се свалят излишните килограми.

Така че хапването на храни, съдържащи такива протеини за закуска е много по-удачно от консумацията на такива, които съдържат протеини от друг източник като яйца или риба тон. Суроватъчният протеин, който може да бъде намерен дори и на прах, също е добър вариант за сваляне на излишни килограми в сравнение с яденето на богата на въглехидрати закуска. Той помага и за поддържането на нормални нива на кръвната захар, което именно е неговата голяма полза за страдащите от диабет. С течение на времето високите нива на кръвната захар може да доведат до проблеми със сърцето, увреждане на органи, по-бавно зарастване на рани, ампутации и слепота.

Закуската с високо калоричен протеин , обядът и дори малката вечеря е доказано успешна стратегия за загуба на тегло при хора с наднормено тегло и диабет тип 2, казва главният автор на изследването – д-р Даниела Якубович, която е професор по медицина в университета в Тел Авив. Въпреки това ползите от високо протеинова закуска зависят от източника и качеството на протеина.

Суроватъчният протеин на прах, който е естествен продукт от млякото, правен по време на процеса на създаване на сирене, кара хората да се чувстват по-сити, споделя още тя. В изследването, чиято цел е била да установи влиянието на суроватъчния протеин върху хората с диабет тип 2, са участвали 48 диабетици с наднормено тегло. Средната възраст на участниците била 59 години.

Хората били разделени на три групи, като всяка била подложена на различни по вид диети, но приеманите продукти имали едно и също количество калории. Проучването продължило 23 месеца, като през това време хората трябвало да спазват определения им режим. Оказало се, че хората от групата, която приемала суроватъчен протеин, загубили средно по 8 килограма от теглото си за 12 седмици.   Хората, хранещи се за закуска със суроватъчен протеин, се чувствали по-малко гладни и по-сити през целия ден, отколкото тези, които ядели други протеини или въглехидрати.   Те имали и по-малко колебания в нивата на кръвната захар в сравнение с останалите, които се подложили на другите две диети. Още повече – техният гликиран хемоглобин намалял повече от два пъти в сравнение с този на другите участници в изследването.