Полезни ли са зърнените закуски?

Зърнената закуска е полезна, само ако я избираме внимателно и сме информирани за съдържанието ѝ, съобщава Си Ен Ен. Здравословното и балансирано сутрешно хранене трябва да бъде съставено от пълнозърнести храни, да е с ниско съдържание на захар и да е придружено с пресни плодове.

В зависимост от вида на зърнената закуска, която избираме, тя може да съдържа достатъчно протеин, например – колкото в едно яйце, да има същото количество фибри като при овесената каша и почти толкова калций, колкото се съдържа в чаша кисело мляко (когато добавим към нея нискомаслено мляко).

Обикновено зърнените култури са обогатени с витамини и минерали, включително витамин Б и желязо. Те могат да помогнат за изпълнението на ежедневните ни дейности. За да сме сигурни, че закуската ни е здравословна, трябва да подбираме такава с поне 3 грама фибри и с по-малко от 8 грама захар.

В случай, че изберем “лош” заместител, богат на захар, но без фибри и протеин, това може да предизвика повишаване на кръвната ни захар, така че е препоръчително да избягваме такива закуски.

Освен хранителния състав, важни са и порциите, които консумираме. Ако е трудно да преценим на око точните пропорции, можем да се улесним с употребата на оразмерителна чаша.