Фибри – къде да ги намерим?

Фибри – къде да ги намерим? | Диана

Фибрите могат да понижат нивата на кръвната захар и на холестерола, могат дори да предотвратят развитието на рак на дебелото черво, както и хемороидите. Повечето хора обаче не приемат достатъчни количества от тях.

Жените се нуждаят от около 25 г дневно, докато необходимото количество за мъжете е поне 35 – 40 г. Повечето от нас обаче си набавят средно по едва 15 г.

Консумацията на пълнозърнести храни, които са с богато съдържание на фибри, не такива, чийто етикет пояснява за „добавени фибри“, са полезни за организма, подчертават специалистите по хранене.

Царевицата е един от отличните източници на фибри. Освен най-разпространената жълта разновидност, царевицата може да се намери и в други цветове – от розово до черно, всяка от които със своя собствена комбинация от хранителни вещества.

Количеството от половин чаша царевични зърна съдържа 2 г фибри. Пуканките също са чудесен нискокалоричен източник на тях.

Освен че са богати на фибри, протеин и желязо, белите бобени зърна са един от най-добрите естествени източници на калий – една чаша бели бобени зърна може да удовлетвори 25% от ежедневните нужди от този елемент.

Специалистите поясняват, че повишаването на приема на фибри трябва да става постепенно, тъй като в противен случай може да се стигне до стрес на храносмилателната система.

Черният боб, от друга страна, съдържа 15 г фибри за всяка чаша, както и 15 г протеин. Тъмният богат цвят на зърната е индикация за високо съдържание на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти.

Експертите напомнят, че заедно с фибрите, трябва да се консумира и повече вода.