Недостатъците на най-популярните диети

Вижте на какво се дължи постоянното увеличаване на хората с наднормено тегло…

Част от причините за постоянното увеличаване на хората с наднормено тегло се дължат на факта, че някои от станалите много популярни диети, всъщност не са доказали своята ефективност, а просто са по-рекламирани. Това е мнението на диетолози – автори на статия в изключително популярния интернет сайт ediets.com.

Те коментират и някои основни слабости на най-популярните групи диети в момента:

1. Диетите, построени на принципа на гладуване или недояждане

Те предизвикват постоянно напрежение, свързано с чувството за глад, виене на свят, главоболие, отпадналост, понижена работоспособност и т.н. При продължително гладуване могат да възникнат и проблеми със здравето. След прекратяването на подобна диета неизбежно възниква повишен апетит и свалените килограми бързо се възстановяват.

2. Диетите на принципа на приемане само на една група продукти (ябълкова диета, рибна диета и т.н.)

Тези диети не дават никакъв ефект, ако ги спазвате само една или две седмици. Те трябва да се спазват продължително време, а това означава, че организмът ще престане да получава необходимите витамини и минерали, което може да доведе до здравословни проблеми.

3. Разтоварващите дни или отказът от вечеря

Подобен начин на хранене не причинява вреда на организма, тъй като хранителният баланс на човека се пресмята за седмица, а не за денонощие. Един-два дни гладуване или консумиране само на зеленчуци или плодови сокове не са опасни за възрастен здрав човек – те се вписват в неговото пълноценно хранене.

Същото се отнася и за разпространеното убеждение ”ще отслабнеш, ако не ядеш след 6 часа вечерта”. Разтоварващите дни и “вечерното гладуване” не носят вреда на хранителния баланс на човека, но с тези “тактики” всъщност не може да се отслабне. Излишните килограми няма къде да отидат, тъй като биологичният баланс на храненето не е нарушен.