Спрете диетите! Има по-разумен начин, според науката

Въпросът “как да отслабнем” трябва да се замени с въпроса “как да сме здрави, енергични и щастливи”. 

Да започнем да харесваме телата си и да се вслушваме в тях, да не се лишаваме от удоволствията на живота, това ще ни върне и самочувствието, и здравето, а и в крайна сметка може да отслабнем – така ни съветва Мегън Лий (Megan Lee) от Southern Cross University на страницата на The Conversation

Делът на хората на с наднормено тегло и затлъстяване се увеличават драстично от 80-те години насам поради увеличаването на  консумацията на висококалорични храни.

Наред с това се появи нова тенденция – мания по диетите – мнозина се опитват нови и често неуспешни начини да ограничат приема на храна и да отслабнат.

За съжаление, лишаването от храна и физическите упражнения като форма на наказание не е устойчиво, дългосрочно решение за отслабване.

Това често води до бърз цикъл на качване и сваляне на тегло (т. нар. йо-йо ефект), усещане, че тялото ни е по-голямо или по-тежко от колкото е всъщност и неудовлетворение от външния вид, което може да доведе до проблеми с психичното здраве като депресия и безпокойство.

Това също може да ни изложи на висок риск от хранителни разстройства, като гладуване, преяждане, умишлено повръщане, използване на слабителни и отказ от цели групи храни.

Без диети

Тъй като режимите на диета са толкова често неуспешни, науката за храненето еволюира от факта, че диетите и ограничаването на храната всъщност могат да допринесат за увеличаване на теглото, запазването на тлъстините и промяна на формата и размера на тялото.

Хранителните стилове като “интуитивно ядене” и “осъзнато хранене” предполагат, че всеки има естествен механизъм, който да гарантира добро хранене и здравословно тегло.

Стиловете на хранене “без диети” съветват:

  • да слушате тялото си
  • да ядете, когато сте гладни и да спрете, когато сте сити
  • да се храните осъзнато без разсейване со телевизия и смартфон
  • движете се ежедневно за удоволствие, а не като наказание
  • приемете естествения размер и форма на тялото си
  • изчистете чувството за вина
  • спрете да се тревожите за храненето си като премахнете всякаква форма на ограничаване на храната.

Като се постигне известна хармония с вътрешните сигнали на тялото това може да помогне на хората да избягнат натрапчивата консумация на храна и вредните диети.

Недиетичният стил на хранене “философия на тялото и ума” (body-mind philosophy) поставя акцент върху здравето и енергията на организма и не насърчава въздържането от храна, което стимълира здравословния контрол на теглото и доброто самочувствие.

Недиетичните начини на хранене преместват фокуса от контрол на теглото към подкрепа на здравето. Това насърчава хората да приемат  тялото си, за разлика от аспекта на неудовлетвореност от тялото при обикновените ограничаващи диети.

Приемането на тялото такова, каквото е, подобрява самочувствието, удовлетвореността и физическото и психическото състояние.

Хората, които се хранят недиетично, приемат себе си и телата си като грижа за здравето си. Този подход се фокусира върху факта, че хората с по-добро самочувствие са по-склонни да приемат полезни хранителни навици.

Такива стилове на хранене се съсредоточават върху физическите упражнения, при които тялото се движи за удоволствие, вместо да се концентрират върху изгорените калории. Вместо да се фокусираме върху това да се опитваме да отслабнем, трябва да мислим, че упражненията ни помагат да се чувстваме енергични.

Положителните ефекти на стила на хранене, които не са диети

Едно проучване, оценяващо диетичните и недиетичните стилове на хранене, показва, че недиетичните хранителни стилове са по-полезни за физическото и психическото здраве.

Хората, които са следвали недиетично хранене, са по-доволни от телата си, радват се на по-голямо разнообразие от храни, имат по-добро самочувствие, по-рядко ядат, за да потиснат негативни емоции и по-рядко имат хранителни разстройства като анорексия и булимия и са с по-добро общо психическо състояние.

Преглед на 24 научни статии за недиетичните стилове на хранене поддържа тези констатации.

Когато си позволяваме да ядем храни, които ни харесват без ограничения и се движим за удоволствие вече не се чувстваме лишени от нещата, които ни носят удоволствие от живота.

Така е по-вероятно да пожелаем питателни здравословни храни. Това води до поглъщането на по-малко храна и възстановяване до естественото тегло на тялото.

Значението на недиетичния стил на хранене е, че осигурява по-здравословна и по-устойчива алтернатива на явлението “диета” като ни насърчава да слушаме на тялото си, да приемем естествения си размер и форма, да харесваме себе си, без чувството за вина и тревога.

Така може да се подобри физическото и психическото състояние на хората и може да намали негативните ефекти от диетите.

Щом престанем да мислим за натрапчиво за отслабване и заобичаме тялото си, то само ще се регулира естествено и така в крайна сметка може и да отслабнем.

Източник: https://nauka.offnews.bg