Куркумата може да ни предпази от много болести

Куркумата може да ни предпази от много болести | Диана

Куркумата е известна като подправка, но малко хора знаят, че тя е лековита и се противопоставя на доста сериозни заболявания. Проучвания, проведени в Англия, са показали, че веществото, наречено куркумин, съдържащо се в куркумата, ефективно убива дори най-издържливите ракови клетки, даже и тези, които са резистентни на химиотерапия.

Ежедневната консумация на този вид подправка е необходима за превенция от рак, особено рак на панкреаса, на стомаха, на дебелото черво и ректума.

Изследванията показват, че куркумин предотвратява връщането на коварното и фатално заболяване.

Куркумин е антиоксидант, който действа не само срещу заболяването от рак, но също така помага и при лечението на диабет, стареене, затлъстяване и сърдечни заболявания.

У нас използването на куркума /индийски шафран/ не е толкова често, за разлика от родната му страна – Индия, където е неизменна част от дневния хранителен режим. Ако потърсим статистическа информация, ще видим, че Индия е една от малкото страни, където ракът не е от водещите заболявания.

И все пак, не е зле просто да добавите куркума към вашите ястия. Тя върви добре в добавка и към сладки, и към солени ястия. Подправете с нея ястия с яйца (като омлети, пържени яйца, яйчени салати и т.н.), месни ястия, яхнии, ризото, супи със запръжки, бобови ястия и много други. Освен здравословното си действие, куркумата има красив жълт цвят, който ще ги оцвети апетитно.