Шафранът помага при депресии и болести

Шафранът помага при депресии и болести | Диана image 1

Шафранът е доказано най-скъпата по единица тегло подправка в света и неслучайно е сравнявана със златото. Тя безспорно е безценна – буквално и преносно. Подправката се извлича от шафрановия минзухар (накратко шафран) или по-точно от неговите цветове.

А въздействието ѝ върху организма е безценно. Ето кога е добре да се възползваме от лечебната сила на шафрана:

При сърдечни болести и атеросклероза

Американски учени от Охайо са установили, че подправката може да подобри състоянието при пациенти, които страдат от нарушения на сърдечно-съдовата система.

Снимка 237512

Помага при диабет

Изследването доказва също и изключително положителното влияние на шафрана върху болните от диабет. Златната подправка намалява кръвната захар и регулира успешно инсулина, предпазвайки тази рискова група хора от усложненията, свързани със заболяването.

Шафран при депресия

“Червеното злато”, както наричат шафрана, е подправка, известна не само с аромата си, но и с това, че лекува депресия. Причината шафранът да премахва потиснатостта се крие в неговия принос за производството в човешкия организъм на серотонина, наречен още хормон на щастието.

Известна е ролята на серотонина при регулиране на съня, настроението и дори сексуалността. Още на древните финикийци и персийци са били известни тези антидепресантни свойства на шафрана.

Шафрановият минзухар бил използван от тях за подобрение на настроението и премахването на меланхоличните пристъпи.

За да си помогнете при депресия, залейте в чаша топла вода 5-6 тичинки от шафроновия минзухар. От получената ароматна напитка отпивайте по 1-2 глътки в продължение на целия ден, съветва retro.bg.